Linkovi

Aktivista, protivnik Kremlja, pušten iz zatvora, tvrdi da je mučen


Ruski opozicioni aktivista Ildar Dadin razgovara sa novinarima u prisustvu svoje supruge, Anastasije Zotove, nakon napuštanja zatvora u Rubtsovsku, 3.400 kilometara istočno od Moskve, 26. februara 2017. (AP Photo/Alexei Zweigert)
Ruski opozicioni aktivista Ildar Dadin razgovara sa novinarima u prisustvu svoje supruge, Anastasije Zotove, nakon napuštanja zatvora u Rubtsovsku, 3.400 kilometara istočno od Moskve, 26. februara 2017. (AP Photo/Alexei Zweigert)

Rusija je oslobodila aktivistu Ildara Dadina, protivnika Kremlja, iz sibirskog zatvora, što je prvo oslobađanje neke osobe zatvorene po novim propisima koji i neke forme nenasilnog protesta smatraju krivičnim delom, rekla je njegova advokatica Rojtersu u nedelju.

Dadinovo oslobađanje bilo je očekivano nakon odluke Vrhovnog suda da odbaci njegovu osuđujuću presudu u sredu.

Nema protesta bez dozvole

On je prvobitno osuđen u decembru 2015. na tri godine zatvora, što je nakon žalbe smanjeno na dve i po godine, zbog učešća u seriji njegovih mirnih, samostalnih protesta protiv vlasti Kremlja.

Protest bez zvanične dozvole ranije se kažanjavao novčanom kaznom. Ali, pravila promenjena nakon masovnih protesta u Moskvi koji su usledili nakon izbora Vladimira Putina 2012 godine, učinila su proteste krivičnim delom, za koje je predviđena kazna zatvora, ukoliko počinilac protestuje dva ptua u 180 dana.

Dadin je naveo da ga je zatvorsko osoblje podrvrglo psihičkoj torturi u zatvorskoj jedinici na severozapadu Rusije, što su zvaničnici negirali. On je postao poznat među protivnicima Kremlja, koji tvrde da se njihovo pravo na različito mišljenje postepeno ukida.

Oslobođenje odlagano

Advokatica Ksenija Kostromina rekla je da je puštanje iz zatvora odlagano do nedelje, pošto je bilo potrebno nekoliko dana da zatvor u Sibiru primi njegova dokumenta od suda, zbog kombinacije birokratije, neradnih praznika i vikenda.

Advokatica je rekla da ju je o Dadinovom oslobađanju obavestila njegova supruga, Antastasija Zotova, i da ga još uvek nije videla.

"Sudeći po fotografiji, on dobro izgleda", rekla je Kostromina.

Ruski Ustavni sud razmatrao je 10 febraura presudu Dadinu, tvrdeći da se zakon koji kriminalizuje određene vrste proesta mora primenjivati više poporcionalno. Tome je usledila odluka Vrhovnog suda od prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG