Linkovi

Akcija prikupljanja kravata i košulja za premijera Kosova


Kravate za Haradinaja
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Kravate za Haradinaja

Nekoliko desetina građana Kosova okačili su danas na ogradi Vlade Kosova oko 300 kravata i nekoliko košulja kao poklon premijeru Kosova Ramušu Haradinaju. Ova akcija organizovana je nakon što je Vlada za skoro sto odsto povećala platu premijeru Kosova koji je ovu odluku obrazložio potrebom kupovine košulja i kravata.

Akciju prikupljanja kravata za premijera Kosova Ramuša Haradinaja organizovala je organizacija Iznad zida. Poziv građanima da doniraju kravate za premijera upućen je juče kada je samo za jedan dan prikupljeno preko 200 kravata. Broj je danas povećan na oko 300 kravata i nekoliko košulja i odela.

Ova akcija usledila je nakon obrazloženja premijera Kosova u emisiji Slobodno srpski zašto je sebi povećao platu sa 1.500 na 2.950 evra.

"Ako hoćemo da ne lažemo naš narod bolje je da budemo transparentni i ja sam to uradio otvoreno. Rekao sam narodu kolika je moja plata i mojih saradnika i ministara, jer kako je moguće da čovek koji menadžira sa dve milijarde, koliki je budžet Kosova, a ja menadžiram time, da živi sa 1.300 evra na nivou kako bi trebalo. Moram da imam i kravatu i košulju…”, rekao je Haradinaj.

Inicijator akcije prikupljanja kravata Kuštrim Mehmeti rekao je da opravdanje premijera za povećanje plate predstavlja uvredu za gradjane Kosova.

"Sada neka slobodno smanji platu jer smo mu mi obezbedili kravate za 300 dana", kazao je Mehmeti.

Dok je trajala akcija prikupljanja kravata u centru Prištine savetnik premijera Kosova Haljilj Matoši delio je okupljenima izveštaj o prvih sto dana rada Vlade.

Posle nekoliko sati kravate i košulje su uklonjene s ograde Vlade Kosova.

Vlada je pre oko nedelju dana donela odluku o povećanju plata vladinih službenika i zvaničnika.

Plata premijera od ovog meseca iznosi 2.950 evra, a do sada je bila oko 1.500 evra. Njegovih pet zamenika primaće po 2.500 evra, ministri će imati 2.000, zamenici ministara 1.150 evra, šef osoblja premijera 1.850 evra a njegov zamenik 1.400. Šef kabineta premijera dobiće 1.670 evra, a politički savetnici premijera primaće ubuduće između 1.100 i 1.340 evra.

XS
SM
MD
LG