Linkovi

Akcija "Bukom protiv medijskog mraka" u gradovima Srbije


Zahtevi Grupe za slobodu medija

Na više punktova u centru Beograda, kao i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Vranju, predstavnici Grupe za slobodu medija u nedelju su u okviru akcije "Bukom protiv medijskog mraka" delili letke i razgovarali s građanima o zahtevima Grupe za prestanak gušenja slobode medija u Srbiji, koje su nekoliko dana ranije predali premijerki Ani Brnabić.

Na štandu na Trgu Republike, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić rekao je da je najvažniji deo akcije da novinari podsete građane da ne mogu da normalno funkcionišu bez slobodnih medija i istinitih informacija, šta god privatno mislili o novinarima.

Akcija ima za cilj da podseti i novinare da je njihova dužnost da postavljaju prava pitanja, bez obzira da li će uvek uspeti da dobiju adekvatne odgovore, prenela je Beta.

Govoreći o sastanku sa Anom Brnabić, Lekić je rekao da postoji džentlemenski sporazum da se o detaljima sastanka ne govori u javnosti 10-15 dana, kako bi se premijerki dalo vremena da odgovori na novinarske zahteve, ali da primećuje da se neki drugi članovi Vlade nisu držali svog dela dogovora.

Novinarka Vremena Tamara Skroza rekla je na štandu na Terazijama da su novinari želeli da građane upoznaju s detaljima sastanka sa premijerkom, jer oni nisu imali prilike da se o tome informišu u medijima već su samo mogli da čuju interpretacije predstavnika vlasti. Zhvaljujući "političkim pritiscima, nepotizmu, korupciji i čistom bezobrazluku" vlast još nije primenila zakone iz oblasti medija koje je sama donela i nema nikakve koristi od usvajanja najboljih zakona na svetu ukoliko se oni ne poštuju, kazala je ona.

Skroza je, medjutim, ocenila da su novinari uprkos političkim, ekonomskim pa i fizičkim pritiscima vlasti u poslednjih nekoliko nedelja uspeli da se aktiviraju i da je to nešto što uliva određeni optimizam. "Makar smo pokazali da smo živi, a i to je uspeh u odnosnu na period od pre nekoliko meseci", rekla ja ona.

Na štandu u Knez Mihailovoj ulicu, novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević ocenila je da slobodni i profesionalni mediji ne postoje zbog novinara već zbog građana i društvenog interesa i da novinari akcijom žele i da podsete Vladu da nije primenila značajan deo medijskih zakona koje je sama usvojila.

Ona je rekla da gaji umereni optimizam nakon sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Brnabić jer je ona, makar, pokazala spremnost da sasluša novinare.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, medju kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre više od dve godine.

Akcija i u Kragujevcu i Novom Sadu

Akcija "Bukom protiv mraka" održana je i u Kragujevcu, gde su okupljeni novinari delili bedževe građanima, a građani se u znak podrške za slobodu medija potpisivali ispod teksta zahteva Grupe za slobodu medija.

Na skupu nije bilo incidenata, a jedna patrola policije obišla je učesnike akcije da bi, kako su rekli, proverili da li je sve u redu, da li su novinari bezbedni i da im pruže zaštitu ako je potrebno.

A u Novom Sadu, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da način na koji se vlast u Srbiji odnosi prema medijima govori o tome da društvo tone u "duboki totalitarizam".

"U zemlji u kojoj ne postoje medijske slobode, ne postoji ni mogućnost da se razvija demokratija, nema dijaloga, nema ekonomskog napretka. Po načinu na koji se ova vlast odnosi prema medijima, mi svakako ne idemo prema Evropskoj uniji, nego ka nekim duboko totalitarnim društvima", rekao je Sejdinović agenciji Beta tokom protestne ulične akcije Grupe za slobodu medija na Trgu slobode u Novom Sadu.

Tokom akcije, novinari i aktivisti nevladinih organizaija delili su prolaznicima u centru grada letke u kojima su navedeni zahtevi Grupe za slobodu medija koji su prošle sedmice uručeni premijerki Brnabić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG