Linkovi

Muškarac iz Ajdaha pred sudom zbog ubistva dvoje dece za koje je mislio da su "zombiji"


Čed Dejbel u sudnici u Ajdahu, arhiva (John Roark/The Idaho Post-Register via AP)
Čed Dejbel u sudnici u Ajdahu, arhiva (John Roark/The Idaho Post-Register via AP)

U Ajdahu ove nedelje počinje suđenje muškarcu zbog smrti njegove bivše supruge, kao i dvoje dece njegove aktuelne partnerke. Čed Dejbel je saoptuženi u slučaju smrti dvoje dece, čija je majka Lori Valou Dejbel, već osuđena na doživotnu robiju u jednom od najbizarnijh slučajeva u skorije vreme u SAD.

Čed Dejbel, 55-godšnji autor knjiga koje je sam izdavao, tereti se za smrt bivše supruge Tami Dejbel, sedmogodišnjeg Džošue "Džej Džeja" Valoua i njegove 16-godišnje sestre Tajli Rajan.

Majka Džošue i Tajli, Lori Valou, je u odvojenom postpku progašena krivom zbog njihove smrti, i osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti puštanja na slobodu.

Lori Valou Dejbel na izricanju presude zbog ubistva dvoje dece, maj 2023. (AP Photo/Kyle Green)
Lori Valou Dejbel na izricanju presude zbog ubistva dvoje dece, maj 2023. (AP Photo/Kyle Green)

Lori i Čed Dejbel su tvrdili da su imali moć da procene da li su nekoga zaposeli "zombiji", svedočila je njihova zajednička prijateljica Melani Gib. Verovali su da moraju da ubiju "zaposlednutu" osobu kako bi uništili "zombija". Tela Džošue i Tajli pronađena su zakopana u dvorištu kuće Čeda Dejbela, u leto 2020.

On je optužen i za ubistvo bivše suprugre Tami Dejbel i malverzacije sa njenim životnim osiguranjem. Ako bude proglašen krivim, preti mu doživotna robija.

Dejbel se izjasnio da nije kriv. Njegov advokat Džon Prajor je protekle nedelje za lokalne medije izjavio da je Dejbel spreman da "ispriča svoju priču". Dva dana kasnije, okružni sudija je izrekao zabranu svim učesnicima procesa da o postupku govore u javnosti, dok se ne izabare porota i ne izlože uvodne reči.

Suđenje Čedu i Lori Dejbel prvenstveno je planirano da bude objedinjeno, ali su njegovi advokati tražili da se razdvoji jer "imaju suprotstavljene odbrane" - što znači da bi porota mogla da veruje ili jednom ili drugom.

"Naša verzija onoga što se desilo se mnogo razlikuje od onoga što su gospođa Valou i njen pravni tim spremili da prezentuju", rekao je Prajor u obrazloženju zahteva da se postupci odvoje.

Advokat Džon Prajor i njegov klijent Čed Dejbel na ročištu, april 2022. (Tony Blakeslee/EastIdahoNews.com via AP)
Advokat Džon Prajor i njegov klijent Čed Dejbel na ročištu, april 2022. (Tony Blakeslee/EastIdahoNews.com via AP)

Sve je počelo kada su na jesen 2019. godine članovi šire porodice Lori Valou prijavili da su njena deca nestala i pozvali policiju da pokrene istragu. Nekoliko meseci kasnije, u potrazi koja se odvijala u više država, otkriveno je šta se desilo.

Lori Valou i Čed Dejbel bili su ljubavnici i u to vreme su njihovi supružnici iznenada umrli, utvrdila je istraga. Muža Lori Valou upucao je njen rođeni brat u Arizoni u julu 2019. i prema njegovim rečima - to je bila samoodbrana. Tami Dejbel umrla je u snu, u novembru 2019. godine. Najpre je reečeno da je smrt prirodna, ali je onda autopsija utvrdila da je smrt nastupila gušenjem. Lori Valou i Čed Dejbel su se venčali samo dve nedelje posle Tamine smrti, čime su iznenadili svoje porodice.

Prijatelji para su kasnije svedočili da su oni imali vrlo čudna religijska uverenja - da su se reinkarnirali i da su poslati na zemlju kako bi okupili ljude pre biblijske apokalipse.

Lori Valou Dejbel je za svoje dvoje dece govorila da su "zombiji", pre nego što su nestali u septembru 2019. godine, svedočila je njena pijateljica.

Tužilaštvo kaže da su Lori i Čed smrt dece i supružnika opravdavali verovanjima o "sudnjem danu", ali da je to bilo pokriće za šemu u kojoj su dobijali novac od životnog osiguanja preminulih.

XS
SM
MD
LG