Linkovi

Nove mere na letovima za SAD


Aerodrom u Frankfurtu
Aerodrom u Frankfurtu

Američke vlasti zatražile su od pojedinih aerodroma, sa direktnim letovima za SAD, da zahtevaju od putnika da tokom bezbednosne provere uključe elektronske uređaje, zbog bojazni da bi mogli da sadrže eksplozive

Putnici u avio saobraćaju suočavaju se sa oštrijim mjerama bezbjednosti na direktnim letovima do Sjedinjenih Država. Američka uprava saopštila je da putnici neće moći da unesu u avion elektronske uređaje sa ispražnjenim baterijama, te da će možda morati da se suoče sa dodatnim provjerama. Analitičari nove mjere povezuju sa obavještajnim podacima koji ukazuju na to da Al Kaida radi na novim eksplozivima, koje je teško detektovati.

Nova pravila za pojedine putnike koji putuju u Sjedinjene Države – osigurajte da elektronski uređaji koje unosite u avion mogu da budu uključeni. Američka uprava za bezbjednost u saobraćaju zatražila je od nekih od 250 aerodroma u inostranstvu, sa direktnim letovima za SAD, da zahtijevaju od putnika da tokom bezbjednosne provjere uključe uređaje, zbog strahovanja da bi mogli da sadrže eksplozive. Mobilni telefoni, laptop kompjuteri, tableti, DVD plejeri moraju da budu ispravni, ako želite da ih unesete u avion.

“Ti uređaji su mali, ali nije potrebno mnogo eksploziva da se napravi rupa u trupu aviona i izazove katastrofalna šteta”, kaže analitičar Rej Keli.

Američke vlasti strahuju da su Sirija i Irak, zbog aktuelnih sukoba, postali centri za obuku džihadista. Neki od njih dolaze iz Amerike ili zapadne Evrope, što znači da zbog svojih pasoša mogu neometano da putuju u Sjedinjene Države.

“Naš posao je da pokušamo da predvidimo sledeći napad, a ne da jednostavno reagujemo na prethodni. Sjedinjene Države i dalje se suočavaju sa terorističkom prijetnjom”, poručio je sekretar za unutrašnju bezbjednost Džej Džonson.

Zvaničnici su prošle nedelje upozorili da su se sa borcima u Siriji možda povezali pojedini pripadnici ogranka Al kaide u Jemenu, koji je odgovoran za pokušaj napada na letu za Detroit 2009. U međuvremenu, pojedini putnici kažu da mogu da se izbore sa pooštrenim mjerama.

“Neću prestati da letim samo zbog takvih stvari. Ako prestanete da letite, pobjeđuju teroristi.”

Američki zvaničnici nisu objavili mnogo detalja u vezi sa novim mjerama, niti saopštili na kojim će stranim aerodromima biti sprovedene.

XS
SM
MD
LG