Linkovi

Misterija nestanka aviona Malezija erlajnsa


Zamenik komandanta vijetnamskih vazduhoplovnih snaga Do Min Tuan na konferenciji za novinare povodom nestanka aviona 11. mart 2014.
Zamenik komandanta vijetnamskih vazduhoplovnih snaga Do Min Tuan na konferenciji za novinare povodom nestanka aviona 11. mart 2014.

Nadležni organi i dalje tragaju za avionom na letu "Malezija erlajnsa" broj 370 sa 239 putnika i članova posaed, koji je nestao pre tri dana. Interpol za sada ne veruje da se radi o terorističkom napadu.

Vojska Malezije saopštila je da je putnički avion, koji je je nestao u subotu, dramatično skrenuo s kursa, kojim je trebalo da se kreće na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Zvaničnici navode da je vojni radar pratio let "Melzija Erlajnsa" broj 370, preko Malajskog prolaza, stotinama kilometara zapadno od mesta, gde su civilni kontrolori leta izgubili kontakt s njim, u blizini istočne obale Malezije. Taj moreuz je jedan od najprometnijih ruta za brodove i razdvaja zapadnu obalu Malezije od indonežanskog ostrva Sumatra.

Lokacija aviona tipa Boing 777, koji je prevozio 239 putnika i članova posade, ostaje misterija. On je nestao sa radara civilnih službi bez da je poslao poziv u pomoć, oko sat vremena pošto je uzleteo iz Kuala Lumpura u subotu rano ujutro.

U međuvremenu, generalni sekretar Interpola, Ronald Nobl izjavio je da nestanak aviona po svemu sudeći nema nikakve veze sa terorizmom. Međutim, direktor američke Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan smatra da ne treba odbaciti tu mogućnost.

Prvi čovek interpola rekao je da nove informacije o dvojici Iranaca koji su upotrebili ukradene pasoše da se ukrcaju na avion umanjuju šanse da se radi o terorizmu.

"Nijedan od tih pasoša nije prijavljen kao ukraden, niti je bio u našoj bazi podataka", rekao je Nobl.

Interpol je objavio fotografije pomenute dvojice, kako se zajedno ukrcavaju u avion i identifikovao ih kao 19-ogodišnjeg Purija Nurmohamadija i 29-ogodišnjeg Delavara Sejeda Mohameda Rezu. Postoje glasine da su njih dvojica bila umešana u terorističku zaveru.

Na odvojenoj konferenciji za novinare policijski inspektor Kalid Tan Sri izjavio je da je Nurmohamadi po svemu sudeći želeo da emigrira u Nemačku i da je malo verovatno da je član neke terorističke grupe.

Istovremeno, aerodromi u Vijetnamu pooštrili su bezbednosne procedure, dok se nastavlja potraga za nestalim avionom "Melezija Erlajnsa". Fam An Tuan, viši bezbednosni funkcioner na međunardonom aerodromu Noi Bai u Hanoju izjavio je za Glas Amerike da taj aerodrom striktno prati vladino naređenje prema kojem je Vijetnam na najvišem od tri nivoa uzbune.
XS
SM
MD
LG