Linkovi

Ešton i Tači: Veliki korak napred


Kosovski premijer Hašim Tači rukuje se sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, u Briselu, 1. marta 2012.
Kosovski premijer Hašim Tači rukuje se sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, u Briselu, 1. marta 2012.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Briselu se sastala sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Eštonova i Tači su istakli značaj sporazuma o regionalnom predstavljanju, a predstavnica EU naglasila je da je glavni cilj dijaloga Beograda i Prištine da se obe strane približe Uniji. Eštonova je postignuti sporazum nazvala „istorijskim“ i ocenila da je u pitanju veliki korak napred.

Eštonova je takodje rekla da se nada da će uskoro početi rad na studiji izvodljivosti za Kosovo. "Pred vama je i dalje dug put, ali ste upravo prešli važnu deonicu", rekla je Eštonova obraćajući se kosovskom premijeru. Tači je izjavio da je budućnost Kosova i Srbije, kao i svih zemalja u regionu, u EU i NATO, i saglasio se da je postizanje sporazuma sa Beogradom bio događaj od ključne važnosti. Kako je naveo - “bio je to težak korak zbog tereta prošlosti, ali neophodan radi zajedničke evropske perspektive.”

Hašim Tači u Briselu je razgovarao i sa evropskim komesarom Štefanom Fileom, koji je zatražio da vlasti u Prištini izrade "sveobuhvatan, dugoročni program za sever Kosova." "Na kosovskim vodjama je da se nagode oko nužnih reformi, pre svega na polju vladavine zakona i trgovine", poručio je komesar.

XS
SM
MD
LG