Linkovi

Agent FBI: Moji privatni stavovi o Trampu nisu uticali na istragu


Zamenik pomoćnika direktora FBI-ja Piter Strok polaže zakletvu pred svedočenje u Kongresu.

Visoki zvaničnik FBI-ja Piter Strok, koji se nalazi u središtu kontroverze o navodnoj političkoj pristrasnosti biroa, izjavio je da njegovi privatni stavovi o predsedniku Trampu nisu uticali na njegov rad glavnog istražitelja u timu koji je vodio istragu imejlova Hilari Klinton.

Zamenik pomoćnika direktora kontraobaveštajnog odeljenja FBI-ja, Strok je u četvrtak prvi put svedočio javno, na napetom pretresu u Kongresu, i rekao da niz SMS poruka koje je razmenio sa bivšom pravnicom FBI-ja Lisom Pejdž, za vreme predsedničkih izbora 2016, iz kojih se vidi negativan stav prema Trampu i naklonjenost Klinton – nije uticao na njegove postupke kao istražitelja.

“Želim da kažem nedvosmisleno i pod zakletvom – nijednom za mojih 26 godina rada na odbrani zemlje nije moje lično mišljenje uticalo na bilo koju zvaničnu radnju koju sam preduzeo”, kazao je Strok na zajedničkoj sednici odbora za pravosuđe i nadzor rada vlade u Predstavničkom domu. Piter Strok je kasnije radio u timu istražitelja specijalnog tužioca Roberta Malera koji ispituju mešanje Rusije u predsedničke izbore, do prošle godine kada je uklonjen iz tima kada su obelodanjene poruke koje je razmenio sa Lisom Pejdž.

On kaže da nije izbačen iz tima zbog svojih predrasuda prema Trampu već zato što se Maler brinio da bi te SMS poruke mogle da stvore “privid pristrasnosti” oko cele istrage Rusije.

Pretres je postao napet kada je Strok odbio da odgovara na pitanja o istrazi Rusije pozivajući se na pravni savet FBI-ja. Zbog toga je predsedavajući odbora za pravosuđe Bob Gudlet zapretio da će ga optužiti za nepoštovanje Kognresa. Demokrate u odboru su se umešale, optužujući republikance da maltretiraju Stroka i neuspešno zatražile odlaganje sednice. Njegovo svedočenje je nastavljeno posle nekoliko minuta rasprave demokrata i republikanaca.

Strok je rekao da je jedan od “šačice” ljudi u FBI-ju koji ima saznanja o istrazi ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016. ali da je odbio da otkrije te informacije.

“Ove informacije imale su potencijal da nanesu veliku štetu pa moguće i dovedu do poraza gospodina Trampa ali mi nikada nije palo na pamet da ih obelodanim”, naveo je Strok.

Strok i Pejdž su bili u romantičnoj vezi 2016, kada su oboje učestvovali u istrazi imejl servera bivše državne sekretarke Hilari Klinton. U jednoj SMS poruci koju je otkrio generalni inspektor, Pejdž je postavila pitanje "On (Tramp) nikada neće postati predsednik, zar ne? Zar ne?!" a Strok je odgovorio "Ne, neće. Mi ćemo ga zaustaviti".

Generalni inspektor napisao je da agentov odgovor ne samo da pokazuje pristrasnost već, mnogo ozbiljnije, spremnost da se preduzme zvanična akcija da bi se uticalo na izborne šanse jednog predsedničkog kandidata.

Odgovarajući na pitanja o toj poruci, Piter Strok je objasnio da je poruku poslao kasno jedne noći, zgrožen što je tada kandidat Tramp omalovažvao porodicu američkog vojnika ubijenog u Iraku. Ta poruka, rekao je, pokazuje njegov lični stav o "odvratnom, užasnom ponašanju" kandidata.

Predsednik Tramp je iskoristio ove privatne poruke da optuži Malerovu istragu da nije ništa više od “lova na veštice.”

“Kako ovaj izlažirani lov na veštice može da se nastavi kada ga je započeo, na njega uticao i na njemu duže vreme radio bivši FBI-jev agent/ljubavnik Piter Strok”, tvitovao je predsednik u sredu uveče iz Brisela gde je prisustvovao sastanku NATO-a.

"Pročitatjte njegove imejlove, potpuno pristrasne i pune mržnje i odgovor je jasan!”

Lisa Pejdž je takođe radila u timu Malerovih istražitelja dok nisu otkrivene njene tekst poruke sa Strokom. Podnela je ostavku u birou u maju. I njoj preti otpužba za nepoštovanje Kongresa pošto se u sredu nije pojavila na privatnim sastancima sa članovima odbora za pravosuđe i nadzor rada vlade.

Tramp je u još jednom tvitu iz Brisela u četvrtak napao direktno Pejdž. “Vidim da ljubavnica/agent iz FBI-ja Lisa Pejdž izbegava poziv da svedoči pred Kongresom. Šta bi uošte mogla da kaže o svojim izjavama i lažima? Toliko je korupcije na drugoj strani. Gde je Sekretar za pravosuđe?”

U nedavnom izveštaju generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe Strok je kritikovan zbog svojih SMS poruka ali je zaključeno da politički stavovi i pristrasnost nisu uticali na ishod istrage mejlova Hilari Klinton.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG