Linkovi

Agencija za borbu protiv korupcije dobija zakon i direktora do kraja godine


Konferencija Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu, koja je održana u Palati Srbija u Beogradu 14. decembra 2017.

Očekuje se da će Nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije biti gotov do kraja godine, a razlog zbog čega to još nije učinjeno je bio zastoj u radu radne grupe, rekla je Ministarka pravde Nela Kuburović.

"Radna grupa kojom je predsedavala tadašnja direktorka agencije počela je sa radom još pre dve godine. Nakon višemesečne pauze, članovi radne grupe nastavili su rad,"rekla je Kuburović na konferenciji Saradnja antikorupcijskih institucija u regionu, koja je održana u Palati Srbija.

Ona je napomenula da je nedavno radna grupa imala trodnevni sastanak gde su pored predstavnika Agencije i ministarstva pravde, učestvovali i podpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije kao i eksperti sa projekta Prevencija i borba protiv korupcije IPA 2013, koji je i podržao ovaj sastanak.

Tom prilikom usaglašeni su stavovi oko najvećeg broja pitanja, koja se odnose na Uvodni deo zakona, položaj direktora, položaj odbora, nadležnost Agencije, unapređenu administrativnu istragu, proširene obaveze u vezi sa prijavljivanjem imovine funkcionera, kao i deo koji se odnosi na prevenciju, rekla je ministarka pravde.

Kako je neke delove zakona potrebno unaprediti, najavljeno je da će sledeće sedmice Ministarstvo pravde i Agencija zajednički organizovati okrugli sto, uz prisustvo eksperata sa IPA projekta 2013, na kojem očekuju i učešće tvining eksperta, čije prisustvo je izostalo na prethodnom sastanku.

"Sigurna sam da će Vlada Srbije uskoro proslediti predlog zakona o agenciji za borbu protiv korupcije Narodnoj skuštini i da će time biti otklonjeno kašnjenje bitne aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23," rekla je Kuburović.

Konferencija, u organizaciji Misije OEBS-a i Agencije za borbu protiv korupcije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnu saradnju Italije, okupila je oko stotinu visokih zvaničnika iz regiona koji se bave borbom protiv korupcije i visokih predstavnika srpskih institucija, civilnog društva i medija.

Agencija za borbu protiv korupcije ima još problema jer praktično godinu dana funkcioniše bez direktora, pošto je Tatjana Babić u decembru prošle godine podnela ostavku, a mesec dana posle nje i njen zamenik.

Prethodna direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela je ostavku 13. novembra, posle dva meseca na toj funkciji i nije izabrala zamenika.

Vršioca dužnosti direktora sve vreme obavlja pomoćnica direktora Verka Atanasijević.

Na konkursu za izbor novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije stiglo je 13 prijava, a komisija će na sednici 27. decembra obaviti razgovor s tri najbolja kandidata i izabrati direktora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG