Linkovi

Epidemija ebole hara Afrikom


Grafikon sa brojem smrtnih slučajeva od epidemije ebole u afričkim zemljama
Grafikon sa brojem smrtnih slučajeva od epidemije ebole u afričkim zemljama

Broj smrtnih slučajeva zbog epidemije ebole je sve veći, dok lekari upozoravaju da je dosadašnja reakcija daleko od primerene.

Ministri zdravlja zemalja Zapadne Afrike učestvuju na hitno sazvanoj konferenciji na kojoj razmatraju izbijanje zaraze ebole koja se do sada proširila u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od te veoma zarazne bolesti umrlo više od 400 osoba.

Medicinska sestra Elizabet zarazila se virusom ebole od svojih pacijenata. Ona ima obilno krvarenje. Njene kolege rade sve što je u njihovoj moći kako bi joj pomogli. Ali njene šanse da preživi su oko 10 odsto. Ova klinika u Foji u Liberiji, svedok je naglog povećanja broja slučajeva ebole. Medicinski radnici upozoravaju da ovakva pojava zaraze u Zapadnoj Africi do sada nije viđena. Direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu Piter Piot.

Izbijanje epidemije u zapadnoj Africi je bez presedana u istoriji pojava ebole zato što uključuje najmanje tri zemlje, glavne gradove, višestruke izvore i to je čini mnogo težom za kontrolisanje.”

Lokalni zdravstveni zvaničnici uzimaju uzorke krvi od preminulih kako bi ih testirali na virus ebole, u ovom slučaju od mlade majke čija smrt još nije objašnjena. Lokalni zdravstveni zvaničnik Filip Azuma.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da dođe i podrži ministarstvo. Trenutno mi to ne možemo da uradimo. Potrebna nam je međunarodna podrška.”

Ebola izaziva povišenu temperaturu, povraćanje, krvarenje i dijareju. Prenosi se putem kontakta sa krvlju ili drugim telesnim tečnostima inficiranih osoba. Lekari kažu da nedostatak razumevanja doprinosi njenom brzom širenju. Nekontrolisane granice između pogođenih zemalja otežavaju sprečavanje širenja. Porodice često sahranjuju žrtve u tajnosti, kaže doktor Šek Moar Kan iz Kenema državne bolnice u Sijera Leoneu.

“Do vremena kada umru od ebole, zarazniji su od svih ostalih. Ako ih sahranjuju na svoju ruku, još 10 osoba će biti zaraženo.”

Druga odeljenja u bolnici su prazna nakon što su pacijenti pobegli u strahu da bi mogli da se zaraze ebolom. Na prilazima bolnici Kenema uspostavljeni su kontrolni punktovi na kojima se svi proveravaju. Neke od žrtava trude se da izbegnu proveru i radije umiru u tajnosti, kaže doktor Piot.

“Strah od virusa, nepoverenje u vlasti i verovatno loš zdravstveni sistem opasni su isto kao i sam virus. Mislim da je sada najpotrebnija informativna kampanja, ne samo o činjenicama, već uključivanjem lokalnih lidera, medija, lokalnih medija, više nego stručnjaka za bolest.”

U Liberiji, vlasti sahranjuju mrtve u neobeleženim grobnicama usred rastinja. Bolest je toliko infektivna da se dezinfekciona sredstva prosipaju na svakom koraku. Zaštitna odeća se sahranjuje zajedno sa telima. Broj smrtnih slučajeva zbog epidemije je sve veći. Lekari upozoravaju da je dosadašnja reakcija daleko od primerene.

XS
SM
MD
LG