Linkovi

Obama apeluje za smirenost u Avganistanu


Jedan od predsedničkih kandidata u Avganistanu Ašraf Gani
Jedan od predsedničkih kandidata u Avganistanu Ašraf Gani

Američki predsednik Barak Obama telefonom je razgovarao sa dvojicom kandidata u spornom drugom krugu predsedničkih izbora u Avganistanu, I pozvao ih da omoguće sprovodjenje istrage navoda o izbornim nepravilnostima i kradji glasova.

U toku tih razgovora, Obama je upozorio Abdulu Abdulu i Ašrafa Ganija da bi, u slučaju nasilja ili preduzimanja mera koje nisu predvidjene ustavom Avganistana, SAD uskratile podršku toj zemlji.

Američki državni sekretar Džon Keri u petak će posetiti Kabul u pokušaju da rasvetli tvrdnje o izbornoj kradji tokom drugog kruga, održanog 14. juna.

Prema preliminarnim rezultatima, Gani je pobedio Abdulu sa million glasova razlike. Medjutim, Abdula je u utorak poručio da je “bez ikakve sumnje” pobednik izbora i obećao da nikada neće prihvatiti “vladu zasnovanu na prevari”. On je dodao da će sačekati da razgovara sa Kerijem pre preduzimanja daljih koraka. Neke od Abdulinih pristalica zapretile su da će formirati “paralelnu vladu” što je izazvalo oštru osudu od strane američkih zvaničnika i bojazan od nove nestabilnosti.

Abudula je nedeljama tvrdio da su izbori bili nepravilni ali je pojačao svoje otpužbe ove nedelje kada su objavljeni preliminarni rezultati izbora. Oni su saopšteni u ponedeljak uprkos protivljenju američkih zvaničnika. Specijalni izaslanik SAD za Avganistan, Džejms Dobins, izjavio je za Glas Amerike ove nedelje da Vašington veruje da je taj potez bio preuranjen.

XS
SM
MD
LG