Linkovi

"Odmazda" NATO u Avganistanu


"Odmazda" NATO u Avganistanu
"Odmazda" NATO u Avganistanu

Komandant snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Avganistanu, general Džon Alen, saopštio je da su u vazdušnom napadu poginuli ekstremisti odgovorni za prošlonedeljno obaranje helikoptera u kojem je poginulo 38 Amerikanaca i Avganistanaca.

Pobunjenici su u subotu oborili helikopter „Činuk“ u centralnoj pokrajini Vardak, kada je stradalo 30 američkih vojnika, među kojima i elitni mornarički specijalci, sedam avganistanskih vojnika i lokalni prevodilac.

General Alen je novinarima u Pentagonu putem video linka saopštio da su u vazdušnom napadu poginuli talibanski pobunjenici odgovorni za obaranje helikoptera u Vardaku. Na drugoj strani, NATO je saopštio da je u precizno izvedenom vazdušnom napadu poginuo jedan od talibanskih vođa, mula Mohibula i pobunjenik koji je „ispalio hitac koji se dovodi u vezu“ sa obaranjem helikoptera CH-47 u dolini Tangi.

Koalicija je saopštila da su pripadnici specijalnih snaga ušli u trag Mohibuli i strelcu na osnovu informacija meštana. Njih dvojica su pokušali da pobegnu iz zemlje da ne bi bili uhvaćeni. Tokom današnjeg brifinga, general Alen je takođe rekao da je pogodak iz raketnog bacača barem delimično izazvao pad helikoptera, ali da je moguće da je padu doprinela i vatra iz ručnog oružja.

XS
SM
MD
LG