Linkovi

Avganistan: Napad na NATO snage


Protesti u istočnom Avganistanu
Protesti u istočnom Avganistanu

Zvaničnici NATO-a su saopštili da je osoba odevena u uniformu afganistanske armije ubila dva vojnika koalicionih snaga u istočnom Avganistanu, tokom jednog od brojnih protesta koji su izbili širom zemlje povodom paljenja Kurana u vazduhoplovnoj bazi Bagram.

Taj napad se dogodio danas, ispred koalicione baze u pokrajini Nangarhar. Od početka protesta u utorak, u sukobina avganistanskih bezbednosnih snaga i demonstranata, poginulo je najmanje 13 ljudi.

Taliban je inače danas izdao saopštenje u kojem poziva Avganistance da preduzmu napade na strane mete da bi se osvetili za skrnavljenje svete muslimanske knjige. Stotine demonstranata su napale američku bazu u pokrajini Lagman na istoku, pokušavajući da preskoče zid i bacajući kamenice. U pokrajini Baglan na severu, nadležni su saopštili da je u pucnjavi poginuo demonstrant, a da su ranjena najmanje dva policajca.

Kancelarija avganistanskog predsednika Hamida Karzaija je saopštila da je primila pismo američkog predsednika Baraka Obame sa zvaničnim izvinjenjem za incident. Obama u pismu izražava „duboko žaljenje“ i „iskrena izvinjenja“. On dodaje da je „greška bila nesmotrena“ i da nadležni preduzimaju „odgovarajuće mere“ da se nešto slično ne ponovi i da se istraži odgovornost.

„Amnesti internešenal“, organizacija za praćenje stanja ljudskih prava u svetu sa sedištem u Londonu, u međuvremenu je saopštila je da je zbog borbi u Avganistanu raseljeno pola miliona ljudi, koji žive bez odgovarajućeg smeštaja, nemaju dovoljno hrane i škole. Organizacija u danas izdatom izveštaju ističe da situacija predstavlja „užasnu humanitarnu krizu“.

U izveštaju se navodi da raseljeni žive u naseljima bez hrane, odgovarajućih sanitarnih uslova i zdravstvene nege i da je najmanje 28 dece umrlo u teškim uslovima u logorima oko prestonice Kabula. Direktor pravnog i političkog odeljenja organizacije „Amnesti internešenal“, Majkl Bočenek, saopštio je danas novinarima da broj raseljenih Avganistanaca nastavlja da raste.

Organizacija takođe navodi da pravila Avganistanske vlade sprečavaju humanitarne organizacije da obezbede odgovarajuću pomoć i traži od zvaničnika da ukinu postojeće prepreke. Diretor organizacije za azijsko-pacifičke poslove, Sem Zarifi, izjavio je za Glas Amerike da je glavni problem to što mnogi avganistanski zvaničnici ne žele da se raseljeni bez poziva predstavljaju u gradovima kao žrtve ili primaoci nužne humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG