Linkovi

Petreus pozvao na jedinstvo u Avganistanu


Američki general Dejvid Petreus pozvao je na jedinstvo u ratu u Avganistanu, u svojim prvim komentarima u javnosti od kada je doputovao u Avganistan da preuzme dužnost komandanta NATO snaga u toj zemlji.

Govoreći u američkoj ambasadi u Kabulu, Petreus je istakao da civilni i vojni sektor moraju da rade kao tim kako bi se okončao gotovo devetogodišnji rat. On je istakao da je u pitanju „teška misija“, ali je dodao da je „saradnja obavezna“.

Petreus se obratio grupi od gotovo 2,000 Avganistanaca, Amerikanaca i gostiju iz inostranstva na prijemu u čast američkog Dana nezavisnosti, 4. jula.

Američki general doputovao je u Kabul u petak, da bi preuzeo komandu nad 140,000 američkih i NATO vojnika u Avganistanu. General je izložen pritisku da pomogne uspostavljanju bezbednosti u Avganistanu gušenjem talibanske pobune, dok se u isto vreme planira strategija smanjenja američkih vojnika u toj zemlji do kraja godine.

Izazovi sa kojima se suočava Petreus postali su očigledni samo nekoliko sati po njegovom dolasku u zemlju, u petak, kada su talibanski bombaši samoubice izveli smeli napad na prostorije radnika USAID-a u Kunduzu, pri čemu su ubili petoro ljudi a ranili najmanje 24 osobe.

Inače, Petreus je zamenio generala Stenlija Mekristala koji je prošle nedelje podneo ostavku posle kontroverze koju je izazvao intervju objavljen u časopisu Roling Stoun.

Pentagon menja politiku prema medijima

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts naredio je najvišim vojnim zvaničnicima da obaveste Pentagon pre nego što daju intervju nekom mediju.

Nova politika objavljena je u petak, nešto više od nedelju dana pošto je komandant američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, bio prinudjen da podnese ostavku zbog članka objavljenog u magazinu Roling Stoun. Časopis je, naime, objavio podrugljive komentare Mekristala i njegovih saradnika na račun Obamine administracije.

Predstavnici Pentagona navode da je sekretar Gejts radio na novoj politici i pre tog skandala, i dodaju da cilj nije da se ograniče informacije ili medijski pristup zvaničnicima. Neki novinari, medjutim, strahuju da će posle epizode sa Mekristalom vojni zvaničnici biti veoma oprezni u komunikaciji sa njima.


XS
SM
MD
LG