Linkovi

Samoubica usmrtio pet ljudi u Kandaharu


Obezbedjenje u Kandaharu nakon bombaških napada
Obezbedjenje u Kandaharu nakon bombaških napada

Bombaš samoubica izvršio je napad na džamiju u gradu Kandaharu na jugu Avganistana usmrtivši pet osoba tokom komemoracije za ubijenog polubrata predsednika Hamida Karzaija. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je u eksploziji ubijen šef verskog saveta pokrajine Kandahar, Hekmatula Hekmat.

U napadu je stradalo i jedno dete, dok je 15 osoba povređeno, među kojima i jedan poslanik. Nekoliko visokih federalnih i pokrajinskih funkcionera, uključujuchi ministre vlade i zakondavce prisustvovalo je službi za ubijenog brata predsednika Karzaija, Amada Valija Karzaija, kad je – kako kažu očevici - bombaš detonirao eksploziv sakriven u turban.

Vladini funkcioneri su posle eksplozije prebačeni na bezbednu lokaciju. Niko još nije preuzeo odgovornost za današnji samoubilački napad. Juče je predsednik Karzai predvodio hiljade ožalošćenih na sahrani svog polubrata, koji je bio šef pokrajinskog saveta Kandahara i uticajna politička ličnost na jugu zemlje.

Valija Karzaija je u utorak u njegovoj kući ubio Sardar Moahmed, navodno provereni dugogodišnji član njegovog sopstvenog obezbeđenja. Mohameda su potom ubili drugi telohranitelji. Odgovornost za ubistvo preutzeo je Taliban, ali avganistanski funkcioneri navode da nije jasno da li je ubistvo Valija Karzaija vezano za ustanak ili za unutrašnji spor.ž

U Kandaharuje danas odjeknula još jedna eksplozija, a prema tvrdnjama policije, stradao je jedan civil.

XS
SM
MD
LG