Linkovi

Bilans civilnih žrtava u Avganistanu, Iraku


Policija na mestu eksplozije automobila-bombe u Kandaharu, 27. decembra 2010.
Policija na mestu eksplozije automobila-bombe u Kandaharu, 27. decembra 2010.

Četrnaest avganistanskih civila je poginulo u eksploziji bombe na putu, na koju je naleteo minibus kojim su se prevozili u pokrajini Helmand, na jugu zemlje.

Predstavnik pokrajinske vlasti je saopštio da su među poginulima i žene i deca i da je nekoliko osoba povređeno. NATO je saopštio da su pobunjenici detonirali bombu daljinskim upaljačem u prometnoj četvrti Nar-i Saradž.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je osudio napad i optužio "neprijatelje Avganistana".

Ujedinjene nacije su saopštile da je u Avganistanu u prvih deset meseci ove godine, poginulo 2412 civila, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Broj civilnih žrtava u Iraku najmanji od 2003.

Prema izveštajima britanske organizacije koja vodi evidenciju o žrtvama konflikta u Iraku, broj civilnih žrtava 2010. je na najnižem nivou od američke invazije na Irak 2003.

Grupa, medjutim, predvidja da će verovatno biti nastavljeno endemsko nasilje na nižem nivou.

Prema preliminarnim ciframa koje je prikupila organizacija "Iraq Body Count", od početka godine do 25. decembra u Iraku je poginulo 3.976 civila, u poredjenju sa 4.680 žrtava prošle godine.

Dve trećine civilnih žrtava ove godine uzrokovali su bombaški napadi za koje vlasti krivicu pripisuju sekatškim i terorističkim grupama kao što je Al-Kaida u Iraku. Akcije američkih vojnika direktno su prouzrokovale smrt 32 iračkih civila, naspram 64, koliko je stradalo 2009.

Ukupan broj civilnih žrtava prepolovljen je u prvom mesecu nakon što su SAD proglasile zvaničan kraj borbenih operacija krajem avgusta, i ostao je na nižem nivou sve do kraja godine.

XS
SM
MD
LG