Linkovi

Konferencija o budućnosti Avganistana


Učesnici konferencije o Avganistanu u Bonu, Nemačka, 5. decembar, 2011.
Učesnici konferencije o Avganistanu u Bonu, Nemačka, 5. decembar, 2011.

U Bonu u Nemačkoj, danas je počela globalna konferencija o budućnosti Avganistana.

Delegati iz više od 80 zemalja, danas su se usredsredili na razradu kursa u ratom razorenoj zemlji nakon odlaska međunarodnih borbenih jedinica 2014. Medjutim, Pakistan, koji se smatra vitalnim saveznikom za bilo kakvu buduću stabilnost u Avganistanu, bojkotuje konferenciju zbog prošlomesečnog prekograničnog napada NATO-a, u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika.

Ovo je veoma značajna konferencija, koja međutim nije kompletna bez Pakistana. Pakistan je ključni igrač u regionu i posle samog Avganistana, ima najveći ulog u avganistanskoj budućnosti. Stoga se nadamo da će Islamabad u potpunosti preuzeti svoj deo odgovornosti za pronalaženje rešenja za Avganistan“, istakao je poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski.

Očekuje se da će se u nekadašnjoj nemačkoj prestonici razgovarati o tri ključne teme: prenosu bezbednosnih odgovornosti sa medjunarodnih na avganistanske snage, pomirenju sa Talibanom i dugoročnim izgledima za medjunarodnu pomoć. Avganistanski predsednik, Hamid Karzai, rekao je delegatima da će njegovoj zemlji biti potrebna pomoć medjunarodne zajednice za ponovno uspostavljanje stabilnosti.

Rešeni smo da Avganistan više nikada ne padne u ruke onih koji će ga pretvoriti u izvor opasnosti i nanošenja zla drugima. Želimo da naša zemlja bude istinski faktor bezbednosti i mira u integrisanom regionu.“

Medju delegatima koji prisustvuju bonskoj konferenciji su i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

„Medjunarodna zajednica mora jasnije da stavi do znanja da smo spremni da podržimo Avganistan, ne zbog bilo kakvog našeg programa, nego, pod jedan, zato što želimo miran i bezbedan Avganistan. I pod dva, želimo da izbegnemo još jedan sukob u budućnosti.“

Razgovori u Bonu se održavaju 10 godina posle konferencije, takodje u Bonu, na kojoj je imenovana prelazna avganistanska vlada.

XS
SM
MD
LG