Linkovi

Avganistanska vlada u kontaktu sa Talibanom


Avganistanska vlada u kontaktu sa Talibanom

Viši zvaničnik NATO-a je danas u Briselu - pod uslovom da ne bude imenovan - izjavio da koalicija u Avganistanu olakšava kontakte talibanskih vođa i najviših zvaničnika Avganistanske vlade.

On je objasnio da su ti kontakti prvi korak ka pomirenju vlade i talibanskih pobunjenika. Početkom nedelje, avganistanski predsednik Hamid Karzai je potvrdio da njegova vlada održava nezvanične razgovore sa Talibanom.

Američki specijalni izaslanik za Avganistan i Pakistan, Ričard Holbruk, izjavio je da Sjedinjene Države ne učestvuju u razgovorima, ali da podržavaju pomirenje pod uslovom da pobunjenici poštuju Ustav, odreknu se Al-kaide i predaju oružje.

Za to vreme, šest pripadnika NATO-a je danas poginulo u Avganistanu, u godini koja je već postala najsmrtonosnija za koalicione snage od početka rata pre devet godina. Alijansa je saopštila da je pet pripadnika njenih snaga poginulo u dve eksplozije bombi na putu na jugu zemlje.

Šesti je poginuo u napadu pobunjenika na istoku. Komandanti NATO-a upozoravaju na povećanje nasilja u Avganistanu, dok koalicione snage čiste region od pobunjenika. Od početka meseca u Avganistanu je poginulo više od 30 pripadnika NATO-a.

XS
SM
MD
LG