Linkovi

Talibanski lideri poginuli u Avganistanu


Avganistanski i američki vojnici u Avganistanu
Avganistanski i američki vojnici u Avganistanu

Koalicione snage u Avganistanu su saopštile da su u nedavnim operacijama u pokrajinama Helmand i Bagdis, poginula dva talibanska lidera.

NATO je saopštio da je mula Džamaludin poginuo u jučerašnjoj združenoj operaciji sa avganuistanskim snagama. Veruje se da je on bio kandidat za talibanskog „guvernera u senci“ pokrajine Bagdis, posle akcije avganistanskih i koalicionih snaga prošle srede u kojoj je poginuo dotadašnji talibanski guverner.

Koalicija je saopštila da je u noćašnjem napadu u pokrajini Helmand poginuo još jedan od talibanskih vođa, Adžmal Aga Kan, koji se okrivljuje za pravljenje i postavljanje eksplozivnih naprava širom pokrajine. NATO je saopštio da su u današnjem bombaškom napadu na jugu Avganistana poginula dva pripadnika koalicionih snaga.

Takođe danas, avganistanski savet koji treba da započne mirovne razgovore sa pobunjeničkim organizacijama, izabrao je bivšeg predsednika za predsedavajućeg saveta. Burhanudin Rabani je tokom 1990-ih bio predsednik Avganistana i vođa mudžahedina tokom sovjetske okupacije Avganistana tokom 1980-ih. Mirovni savet je održao svoj prvi sastanak prošlog četvrtka.

XS
SM
MD
LG