Linkovi

Petreus predao komandu u Avganistanu


Američki general Dejvid Petreus predao komandu nad američkim i NATO snagama u Avganistanu generalu Džonu Alenu
Američki general Dejvid Petreus predao komandu nad američkim i NATO snagama u Avganistanu generalu Džonu Alenu

Američki general Dejvid Petreus predao je komandu nad trupama NATO-a i Sjedinjenih Država u Avganistanu američkom generalu Džonu Alenu, prenoseći odgovornost za bezbednost u trenutku kada međunarodne snage počinju da povlače svoje vojnike iz te zemlje.

Petreus odlazi sa dužnosti posle godine mešovitih rezultata tokom koje je nadgledao povećanje obima američkog kontingenta za 30 hiljada vojnika, s ciljem da se preokrene talibanska pobuna, naročito na jugu Avganistana. On je pod svojom komandom imao oko 140 hiljada američkih i koalicionih vojnika u periodu u kojem je nasilje dostiglo vrhunac u desetogodišnjem ratu.

„Zahvaljujući napornom radu i žrtvovanju vas i naših avganistanskih partnera, zaista smo stigli do važne raskrsnice u našoj zajedničkoj kampanji. Vi i naši avganistanski partneri ste preokrenuli zamah neprijatelja novog Avganistana u najvećem delu zemlje, preuzeli ste od pobunjenika važne regione nekadašnjeg talibanskog zavičaja, kao što je centralni deo pokrajine Helmand, kao što je Kandahar.“

Petreus prelazi na položaj direktora američke Centralne obaveštajne agencije. Njegov naslednik, general Džon Alen, upozorio je da predstoje teški dani.

Nameravam da nastavim zamah ove kampanje, ove velike kampanje u koju smo se otisnuli. Nastaviću da podržavam, na sve raspoložive načine, regrutovanje, obučavanje, pripremanje i opremanje i razmeštanje i delovanje avganistanskih nacionalnih bezbednosnih snaga.“

U Avganistanu se za to vreme nasilje povećava. NATO je danas saopštio da su u bombaškom napadu poginula tri pripadnika koalicionih snaga na istoku zemlje. Dan ranije, bliski savetnik avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i član Parlamenta, poginuli su u napadu u Kabulu.

Ubili su Džana Muhameda Kana i Muhameda Ašima Vatanvala, koji je bio izabrani član parlamenta. Teroristi, bila su dvojica, takođe su ubijeni. Situacija je sada pod kontrolom", objavio je avganistanski general Kadam Šah.

Taliban je preuzeo odgovornost za napad. Dva muškarca, noseći prsluke sa eksplozivom, napala su Kanovu kuću u Kart Čaru, četvrti u zapadnom delu Kabula.

U vreme napada, pokrajina Bamijan je postalo prvo područje na kojem su odgovornost za bezbednost od međunarodnih snaga preuzele avganistanske trupe.

Očekuje se da primopredaja bezbednosnih obaveza bude završena do kraja 2014, kada Sjedinjene Države i savezničke zemlje treba da povuku borbene jedinice iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG