Linkovi

Iran pomaže Talibanu u Avganistanu


Iran pomaže Talibanu u Avganistanu
Iran pomaže Talibanu u Avganistanu

Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, izjavio je da postoje jasni dokazi da Iran obezbeđuje oružje i obuku za talibanske borce u Avganistanu. Mekristal je danas u Kabulu rekao novinarima da je prirodno da Iran ima interese u Avganistanu - jer su susedi.

On je objasnio da se veliki deo te saradnje odvija na zdravim osnovama, ali da je podržavanje Talibana „neprikladno“. Civilni predstavnik NATO-a Mark Sedvil, juče je izjavio da je sada kritično vreme za Avganistan, s obzirom na predstojeću mirovnu skupštinu, odnosno jirgu i sadašnja vojna dejstva u Kandaharu i okolini. Sedvil je rekao da je to prilika za Avganistan da dobije punu podršku međunarodne zajednice koja će pomoći zemlji da unapredi mirovni proces.

General Mekristal je takođe rekao da pobuna u Avganistanu obuhvata i talibanske borce iz inostranstva i lokalne ekstremiste koji se bore u blizini svojih kuća. On je objasnio da se pojedini lokalni borci bore iz ideoloških razloga, dok su drugi nezadovoljni vladom koju smatraju korumpiranom. Američki general je rekao da oba problema moraju da se reše.

XS
SM
MD
LG