Linkovi

Prevremeni izbori u Avganistanu?


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i predsednik Avganistana Hamid Karzai na konferenciji za novinare u Kabulu
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i predsednik Avganistana Hamid Karzai na konferenciji za novinare u Kabulu

Avganistan bi mogao da ima prevremene predsedničke izbore kako bi se osiguralo da građani ne izlaze na glasanje u trenutku dok strane trupe budu napuštale zemlju.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai pomenuo je mogućnost da se izbori održe sledeće godine - a ne kako je planirano 2014- tokom konferencije za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom u Kabulu. Karzai je rekao da je sa svojim bliskim saradnicima razgovarao o tome, ali da odluka još nije doneta i nagovestio da bi alternativa bila da strane trupe napuste zemlju ranije nego što je planirano.

Avganistanski lider prema Ustavu mora da napusti položaj 2014, kada mu ističe drugi petogodišnji mandat, upravo kada međunarodne snage treba da se povuku, tako da već neko vreme postoji zabrinutost da bi održavanje izbora u trenutku dok avganistanska vojska preuzima potpunu odgovornost za bezbednost moglo da predstavlja opterećenje za zemlju i da bi pobunjenici to mogli da iskoriste da izazovu haos.

Danas je bombaš samoubica usmrtio pet ljudi, među kojima i dva policajca, u Kunduzu, na severu zemlje, dok je NATO saopštio da je jedan pripadnik međunardonih snaga ubijen u eksploziji improvizovane naprave. Tokom današnjeg brifinga za novinare, generalni sekretar NATO-a je rekao da je koalicija na putu da u potpunosti preda odgovornost avganistanskim snagama bezbednosti do kraja 2014, kako je i planirano. Rasmusen je dodao da su avganistanske snage sve sposobnije da preuzimaju liderstvo kako strane trupe odlaze.

On je međutim, još jednom naglasio da će posvećenost NATO-a Avganistanu ostati snažna čak i kada se strane borbene trupe povuku i poručio da će sledeća faza tranzicije biti isplanirana na samitu NATO-a sledećeg meseca u Čikagu. Trenutno su u toku pregovori o američko-avgansitanskom strateškom sporazumu, koji bi trebalo da odredi stepen američkog prisustva u toj zemlji posle 2014.

XS
SM
MD
LG