Linkovi

Samoubilački napad u Avganistanu


Žrtve novog napada u Avganistanu
Žrtve novog napada u Avganistanu

Avganistanski zvaničnici su saopštili da je u napadu bombaša samoubice na severu Avganistana, poginulo najmanje 13 ljudi, među kojima su i tri američka vojnika.

Napadač na motociklu je detonirao eksploziv u parku u Majmanahu, prestonici pokrajine Farjab. Najmanje 26 osoba je ranjeno. Odgovornost za napad je preuzeo Taliban. Avganistanska policija je prethodno saopštila da su u napadu poginuli četiri policajca i šest civila. Zapadni zvaničnici su kasnije potvrdili da su među poginulima i tri američka vojnika.

Šef pokrajinske policije je izjavio da su vojnici u parku u trenutku eksplozije snimali intervjue. Na video snimku sa poprišta eksplozije, vide se američki vojnici kako leže nepomično pored avganistanskih civila i policajaca. Na tlu je vidljiva i krv. Od početka godine, u Avganistanu je poginulo gotovo stotinu pripadnika međunarodnih snaga.

Nasilje se nastavlja u vreme kada koalicione snage počinju da se povlače iz Avganistana i prenose bezbednosne zadatke na avganistanske kolege. Sjedinjene Države i Avganistan takođe nastoje da sklope dugoročni strateški sporazum kojim se definiše američko prisustvo u Avganistanu posle povlačenja borbenih trupa do 2014. Problem koalicionih noćnih napada otežava sklapanje sporazuma. Avganistanski predsednik Hamid Karzai traži prekid takvih operacija, tvrdeći da u njima stradaju civili i da predstavljaju udar na privatnost.

NATO tvrdi da su takvi napadi efikasni u borbi protiv pobunjenika. Američki vojni zvaničnici su sinoć saopštili da su dve strane blizu dogovora prema kojem bi takve noćne napade vodili pripadnici avganistanskih snaga, a naloge za operacije bi izdavale avganistanske sudije. Američki zvaničnici bi hteli da se dogovor sklopi pre samita NATO-a idućeg meseca u Čikagu, na kojem će glavna tema biti budućnost Avganistana, uključujući i cenu održavanja i obim avganistanskih bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG