Linkovi

Veliki troškovi vojnih operacija


Mnogi članovi američkog kongresa zabrinuti zbog sve većih troškova američkog vojnog angažmana u Avganistanu, Iraku i Libiji

Pojedini američki zvaničnici su zabrinuti zbog sve većih troškova američkog vojnog angažmana u Avganistanu, Iraku i Libiji. Prema raznim zvaničnim i privatnim proračunima, Sjedinjene Države su u proteklih deset godina potrošile više od hiljadu milijardi dolara na ratove u Iraku i Avganistanu, uz još 700 miliona dolara u prva tri meseca vazdušne kampanje NATO-a protiv snaga lojalnih libijskom lideru Moamaru Gadafiju.

Kako se očekuje, predsednik Barak Obama će u večerašnjem televizijskom obraćanju naciji saopštiti početak povlačenja američkih trupa iz Avganistana, dok bi do kraja godine trebalo da se okonča i američko vojno angažovanje u Iraku. Međutim, neki Amerikanci zamoreni desetogodišnjim ratovanjem započetim posle terorističkog napada na SAD 2001, smatraju da bi sredstva koja se troše za ratovanje trebalo ulagati u domaću privredu koja beleži slab rast.

Na konferenciji gradonačelnika američkih gradova pre nekoliko dana je usvojena rezoluciju koja poziva na što skorije okončanje američkog angažovanja u Iraku i Avganistanu, kao i da se ušteđena sredstva ulože kod kuće. Prema nekim predviđanjima troškovi boravka sto hiljada američkih vojnika u Avganistanu dostići će ove godine 120 milijardi dolara.

Nedavno izabrani senator iz Zapadne Virdžinije, Džo Menčin, član je Demokratske stranke kao i predsednik Obama. On je juče pozvao na povlačenje znatno većeg broja američkih vojnika iz Avganistana nego što je predsednik spreman da sprovede. Prema rečima Menčina, "došlo je vreme da obnavljamo Ameriku, a ne Avganistan".

Sticajem neobičnih okolnosti, neki od najkonzervativnijih zakonodavaca iz redova Republikanske stranke takođe se zalažu za smanjenje američkog angažovanja u inostranstvu, isto kao i neki od najliberalnijih demokrata, koji inače čvrsto podržavaju predsednika Obamu u drugim pitanjima.

Međutim, republikanski senator i veteran iz Vijetnamskog rata, Džon Mekejn, kojeg je Obama porazio na predsedničkim izborima 2009, kritikovao je Menčinov poziv za brzo povlačenje iz Avganistana. Mekejn je kazao da su reči demokratskog senatora karakteristične za – kako se izrazio "izolacioniste koji ne poznaju istoriju", kao i da se "takav stav izgleda širi u Americi".

XS
SM
MD
LG