Linkovi

Šestoro američkih vojnika poginulo u Avganistanu


Šestoro američkih vojnika poginulo je u odvojenim napadima u Avganistanu, saopštio je NATO. Četvoro Amerikanaca poginulo je u pobunjeničkim napadima i paljbi na istoku zemlje, dok su još dvojica stradala u eksplozijama mina na jugu.

NATO je saopštio da je bombaš samoubica automobilom udario u jedan od konvoja Alijanse u istočnoj provinciji Host, ali nema podataka o žrtvama.

Pobunjenički napadi su se intenzivirali širom Avganistana, dok medjunarodne snage pojačavaju operacije protiv militantnih Talibana.

Prošli mesec bio je najsmrtonosniji za strane trupe, a NATO je izgubio 102 vojnika. U medjuvremenu, napadači u pograničnoj provinciji Paktija, ubili su 11 pakistanskih putnika jednog autobusa koji su zašli u avganistansku teritoriju.

A stotine Avganistanaca učestvovale su danas u anti-američkom protestu u severnom gradu Mazar al-Šarif, demonstrirajući zbog sve većeg broja poginulih civila. Civilne žrtve su osetljivo pitanje izmedju avganistanske vlade i SAD, a po sadašnjim pravilima ratovanja, koalicione trupe imaju obavezu da broj civilnih žrtava svedu na minimum.

XS
SM
MD
LG