Linkovi

SAD: Avganistan tražio napad


Pogođena bolnica Lekara bez granica u Kunduzu
Pogođena bolnica Lekara bez granica u Kunduzu

Avganistanske snage zatražile su američku pomoć tokom sukoba sa Talibanom u Kunduzu, neposredno pre nego što je pogođena bolnica u tom gradu, saopštio je Pentagon

Zvaničnici u Vašingtonu najavili su sveobuhvatnu i transparetnu istragu američkog vazdušnog napada, u kojem je pogođena bolnica Ljekara bez granica u avganistanskom gradu Kunduzu, dok su 22 osobe poginule. Tragedija je izazvala oštre proteste međunarodnih humanitarnih organizacija.

Avganistanske snage zatražile su američku vazdušnu pomoć tokom sukoba sa talibanom u Kunduzu, neposredno prije nego što je pogođena bolnica u tom gradu, saopštio je komandant međunarodnih snaga u Avganistanu. Američki general Džon Kembel, u obraćanju novinarima u Pentagonu, nije međutim konkretno pomenuo da je u vazdušnom napadu pogođena bolnica Ljekara bez granica.

“Sada znamo da su trećeg oktrobra avganistanske snage saopštile da su pod vatrom sa neprijateljskih položaja i zatražile su pomoć američkih snaga. Zatim je odobren vazdušni napad da bi se eliminisala talibanska prijetnja i nekoliko civila je slučajno pogođeno. “

Kembelova izjava razlikuje se od početnih izvještaja koji su sugerisali da je napad izveden zato što su bile ugrožene američke snage .

"Naložio sam sveobuhvatnu istragu tragičnog incidenta, koja je u toku. Avganistanci takođe sprovode istragu. Ukoliko su počinjene greške, priznaćemo ih. Pobrinućemo se da krivci odgovaraju i preduzećemo korake da spriječimo ponavljanje sličnih grešaka.”

Organizacija “Ljekari bez granica” zatražila je nezavisnu međunarodnu istragu napada, u kojem su poginuli zdravstveni radnici i pacijenti.

"Bolnica je tu već četiri godine i velika je. Cijeli kompleks je veći od fudbalskog terena. Nekoliko puta smo, preko GPS-a, poslali svim zaraćenim stranama u Avganistanu precizne koordinate za bolnicu. Zbog toga ne razumijemo i definitivno ne prihvatamo navode o kolateralnoj šteti koje smo čuli u prvobitnoj reakciji”, naveo je ljekar Bar Jansens.

Avganistanski zvaničnici saopštili su da se u bolnici krilo 10 – 15 pripadnika Talibana. Međunarodni komitet Crvenog krsta odbacio je medjutim navedene razloge za napad.

"Prema međunarodnom humanitarnom pravu, bolnica nije legitimna meta, zato što se ljudi pretvaraju da je bilo osumnjičenih u zgradi. U tom pravu postoji princip koji uvijek treba primjenjivati, a to je princip proporcionalnosti, i sudeći po onom što se dogodilo, on se nije poštovao”, istakao je Žan Nikola Marti iz komiteta.

Predsjednik Barak Obama je tokom vikenda izrazio, kako je naveo, “najdublje saučešće zbog stradanja zdravstvenih radnika i civila u tragičnom incidentu”. U međuvremenu, stanovnici Kunduza počeli su da izlaze iz svojih domova, prvi put nakon što su talibani prošle nedelje zauzeli grad. Vladine snage su, prema izvještajima, povratile kontrolu nad većim dijelom grada posle žestokih sukoba sa pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG