Linkovi

Ekonomisti i vlasti različito o koncesiji za Aerodrom Nikola Tesla


Arhiva - Avion Erbas A319-100 na svečanosti dobrodošlice na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogrdadu, 19. oktobra 2013.
Arhiva - Avion Erbas A319-100 na svečanosti dobrodošlice na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogrdadu, 19. oktobra 2013.

Francuska kompanija Vinci Airports, koja upravlja aerodromima u sedam zemalja, upravljaće narednih 25 godina i beogradskim međunarodnim aerodromom Nikola Tesla, nakon što je zauzela prvo mesto na listi ponuda za dodelu koncesija koje dodeljuje Vlada Srbije. Vlasti zadovoljne, ekonomisti daju različite projekcije.

Posle raspisanog javnog poziva, Vlada Srbije izabrala je francusku kompaniju Vinci Airports (Vensi erports), koja je ponudila 501 milion evra za upravljanje aerodromom i 732 miliona evra investicija, kao i godišnju taksu do 16 miliona evra. Tome je prethodnila ocena stručnog tima za dodelu koncesija, koji je doneo zaključak, odredio rang listu i prosledio je Vladi Srbije.

Osim francuske kompanije, za koncesiju su još tri konzircijuma istakla ponude: švajcarsko-francuski, indijsko-grčki i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum.

Postupak davanja koncesije pratile su kritike stručnjaka da je neosnovano davati koncesionarima kompaniju koja ostvaruje profit i koja iz sopstvenih prihoda može da finansira neophodne poslove. Iz Vlade su na kritike odgovarali da je koncesija dobar model da se dodatno unapredi i modernizuje sam aerodrom i da je to bio ključni razlog što su 10. februara 2017. godine obavili poziv zainteresovanim koncesionarima.

Vrh vlasti zadovoljan

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je ponosna što je predsednik vlade zemlje koja se odlučila za "ovako profesionalnu odluku". Koncesija će doneti milijardu i po evra prihoda i naknada u tih 25 godina, a ponuda francuske firme Vinci Airport bila je najbolja, rekla je Brnabić i dodala da je tim koji je odlučivao o koncesionarima bio veoma profesionalan.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "više nego zadovoljan i srećan" odobravanjem koncesije za beogradski Aerodrom.

"Zaista nisam očekivao da će biti 501 milion. Ovim smo postigli ogroman uspeh i pokazali veliki međunarodni ugled", izjavio je Vučić za beogradski "Kurir".

Ekonomisti različito

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da se brojevi ne mogu sabirati na način na koji su to učinile vlasti predstavljajući pobedničku ponudu Francuza, kao i da će iznos od 16 miliona evra na kraju ugovora, dvadeset i pete godine koncesije, iznositi možda tek tridesetetinu tog broja.

Kad je reč o riziku koncesionara, Kovačević u izjavi za TV N1 kaže da nije sve baš samo njegov rizik. "Može se i raskinuti ugovor i da na nekom sporu nešto od ovoga što smo dobili vraćamo. U 25 godina se različite stvari mogu dogoditi. Jako je mnogo nepoznanica koje će tek biti jasne iz ugovora, a na žalost dosad smo se pokazali kao loši ugovarači", smatra Kovačević.

On smatra da "država Srbija koncesijom neće dobiti više nego što je već imala". Po rečima Kovačevića ponuda Vensija nije neki poseban uspeh i nije postignuta cena iznad očekivane, jer su akcije na berzi poskupele i ovih dana su vredele 1.500 dinara, što znači da je za aerodrom moglo da se dobije 430 miliona evra i da je ponuđen na prodaju preko berze.

Ekomonista Ivan Nikolić pozitivnije ocenjuje postignuto - od budućeg koncesionara očekuje se bolje upravljanje i povećanje kapaciteta za prihvat putnika. "Jednokratni efekti su dobra postignuta cena, ali su dugoročni indirektni efekti još važniji, jer će se povećati broj turista u Srbiji, time i potrošnja", rekao je Nikolić za Betu.

Rast Aerodroma na berzi

Prvi radni dan nakon proslave Božića u Srbiji na Beogradskoj berzi obeležila je apsolutna dominacija Aerodroma "Nikola Tesla" u trgovanju i snažan oporavak BELEX indeksa. Deonice Aerodroma zabeležile su rast od 9,7 procenata na 1.630 dinara, a u jednom trenutku dostizale su maksimalni nivo od 1.720 dinara.

Inače, Aerodrom "Nikola Tesla" je u 2017. godini ugostio 5,34 miliona putnika što je devet odsto više nego godinu pre, dok je prevoz robe i pošte uvećan 40 odsto. Kako je saopštila ta kompanija, usluge aerodroma tokom 2017. godine koristilo je u proseku 445.285 putnika mesečno, odnosno 14.364 putnika dnevno ili 599 putnika u jednom satu.

Aerodrom "Nikola Tesla" u poslednjih 18 meseci stalno je beleži povećanje prometa, ovogodišnja turistička sezona bila je najuspešnija u istoriji aerodroma, dok se broj putnika u čarter saobraćaju povećao za 28 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

XS
SM
MD
LG