Linkovi

Advokati traže Komisiju za istraživanje napada na advokate


Advokati na konferenciji za novinare posle ubistva kolege Dragoslava Ognjanovića
Advokati na konferenciji za novinare posle ubistva kolege Dragoslava Ognjanovića

Advokatska komora Srbije (AKS) pohvalila je medije u vezi sa izveštavanjem o ubistvu advokata Dragoslava Ognjanovića, ali i zahtevala da se prekine sa tabloidnim izveštavanjem u pojednim medijima. Kako su rekli na konferenciji za novinare apeluju i na” kriminalne klanove da prestanu s ubijanjem”.

Dnevne novine Kurir su u svojim izveštajima pominjali suprugu i dete pokojnog advokata, a njegove kolege iz Komore su, na skupu koji je održan u ponedeljak u Beogradu, zamolile da takav vid izveštavanja izostane.

Advokati u Srbiji obustavili su rad na sedam dana, posle ubistva advokata
Ognjanovića, ali razlog za štrajk je i 50 napada na advokate u proteklih 10 godina, među njima i ubistava. Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva nije rešeno čak 95 odsto slučajeva, navodi predsednik AKS Viktor Gostiljac.

On je rekao i da će tražiti formiranje Komisije za istraživanje ubistava i napada na advokate, po uzoru na Komisiju koja se bavi israživanjem ubistava novinara.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je ponovila svoju izjavu na konferenciji za štampu da je “krajnji trenutak da se shvati gde smo i šta se dogodilo”. “Apelujem na kriminalne klanove da prestanu s ubijanjem,” poručila je i dodala da će se tek nakon istrage, kada se utvrde činjenice, znati šta se zaista desilo.

Novinarima u Srbiji, koji su ionako u teškom položaju i sami žrtve napada i
ubistava, nije promaklo da pominjanje kriminalnih klanova takođe povlači sa
sobom rizik tabloidnog izveštavanja, te se na konferenciji razvila i žustra rasprava između dva esnafa. Advokat Gostiljac je izrazio razumevanje kada je u pitanju podizanje tiraža, ali i naveo da će jedino istraga moći da da prave odgovore.

Činjenica za sada nema, a rezultata istrage, takođe. S obzirom da je Ognjanović bio pravni zastupnik Luke Bojovića, tabloidi u Srbiji spekulišu da je advokat ubijen u ratu “zavađenih porodica Bojović i Šaranović”. Luka Bojović u španskom zatvoru služi kaznu od 18 godina. Činjenica je i da crne hronike medija u Beogradu izveštavaju o seriji ubistava koja se se desila u poslednjih nekoliko meseci i povezuju ih sa porodicama Bojović i Šaranović, najčešće iz nepoznatih izvora.

I Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle ubistva advokata Ognjanovića rekao je da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna, ali da ga brine rat klanova oko tržišta narkotika.

“Inače mislim da je bezbednosna situacija dobra, stabilna, ali me veoma brine rat dva klana oko tržišta narkotika, to postaje nešto sa čime država mora mnogo brutalnije da se obračuna,” rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Ognjanović primao neke pretnje pre ubistva i da li ih je
prijavljivao, Predsednik Advokatske komore Beograd (AKB) Jugoslav Tintor kaže da on nema takve infomracije.

“Kada se neko bavi ovom profesijom morate da nosite ne malu dozu hrabrosti, jer u ne malom broju slučajeva stojite naspram svih drugih. Stojite uz klijenta naspram države , policije, tužilaštva i nije retko da su svi na jednoj strani, a na drugoj klijent i advokat,” rekao je Tintor.

Ponekad su, kako je dodao, pretnje sastavni deo posla, ističući da nije sastavni deo posla da se ubije advokat.

On je ocenio da je ubistvo advokata jednako situaciji kada bi došlo do ubistva
sudije ili tužioca, te da ako se ne reaguje, “u narednom periodu bi neko mogao da pomisli da može da ubije sudiju ili tužioca”.

Zahtev advokata za formiranje Komisije biće razmotren na sutrašnjem sastanku predstavnika Advokatske komore Srbije i ministarke pravde, a do kraja sedmice očekuje se i sastanak advokata sa ministrom policije istim povodom.

Najavljeno je takođe da će 31. jula ispred zgrade Višeg suda i Višeg javnog
tužilaštva u Katanićevoj ulici u 14 sati biti održan skup beogradskih advokata. Što se tiče raspisivanja nagrade za građane za informacije o izvršiocima ubistva, ona će tek biti određena odlukom Upravnog odbora AKS.

XS
SM
MD
LG