Linkovi

Neprikladan savet ženama da izbegavaju trudnoću


Zvaničnici u najmanje tri zemlje Južne Amerike i Kariba upozoravaju žene da bi trebalo da izbegavaju trudnoću zbog opasnog virusa Zika koji izaziva poremećaje kod novorođenčadi, međutim borci za prava žena kažu da je taj savet neprikladan.

Kolumbija, El Salvador i Jamajka su savetovali ženama da odlože trudnoću jer je nekoliko beba rođeno sa poremećajima mozga izazvanim virusom koji prenose komarci, a koji se pojavio u Brazilu.

Alehandro Gavinia, kolumbijski ministar za zdravlje je rekao da je njegova zemlja predložila te mere jer je to “dobar način da se saopšte mogući rizici, da se ljudima kaže da bi moglo da dođe do ozbiljnih posledica”.

Monika Roa, potpredsednica grupe za zaštitu ženskih prava “Women’s Link Worldwide” kaže da je naivno da vlada traži od žena da odlože da ostanu u drugom stanju kada su samo u Kolumbiji više od 50 odsto trudnoća neplanirane, a širom regiona preovlađuje seksualno nasilje. Roa je takođe istakla da se u krizama poput širenja virusa Zika najbolje vidi nedostatak seksualnog obrazovanja. “Ministarstva zdravlja bi trebalo da pružaju ljudima informacije, a ne savete”, rekla je Roa.

Zagovornici prava na reproduktivno zdravlje u El Salvadoru ističu da predlog ženama da ne ostanu u drugom stanju nije tako jednostavan. Sara Garsija kaže da “ima trudnoća koje nisu planirane, koje su nametnute ženama i devojkama i one su posledica seksualnog zlostavljanja”.

Aktivisit za prava žena su takođe optužili ministarstva zdravlja što nisu istakli i ulogu muškaraca u trudnoćama.

Pola Avilja-Gujen, iz Centra za reproduktivna prava sa sedištem u Sjedinjenim Državama je rekla, “vlade ponovo stavljaju na teret ženama da se zaštite od bilo kakvih rizika”.

Ranije ove nedelje, američki zdravstveni zvaničnici su izdali uputstvo ženama koje su možda bile izložene virusu Zika, infekciji koju prenose komarci, a koja može da izazove oštećenje mozga fetusa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su u četvrtak upozorili da se virus širi ujedom komaraca i da ne postoji vakcina koja bi sprečila širenje te bolesti, kao ni lek za one koji su već zaraženi.

Ta agencija ja savetovala trudnicama da izbegavaju posetu 14 zemalja i teritorija na Karibima i u Južnoj Americi. To su Portoriko, Martinik, Haiti, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Panama, Brazil, Kolumbija, Francuska Gvajana, Paragvaj, Surinam, Venecuela i Meksiko.

XS
SM
MD
LG