Linkovi

Administracija SAD ublažila propise o emisiji štetnih gasova


Termoelektrana u Džordžiji
Termoelektrana u Džordžiji

Administracija predsednika Donalda Trampa ublažila je propise Obamine administracije o zaštiti životne sredine.

Agencija za zaštitu životne sredine će sada svakoj državi dozvoliti da sama odlučuje o granici emisije štetnih gasova, umesto da se prilagođava federalnim standardima. O ovom predlogu će se raspravljati 60 dana pre nego što bude usvojen.

Time je ispunjeno obećanje koje je Donald Tramp dao u kampanji – da će poboljšati položaj kompanija i država u kojima se proizvodi ugalj.

Ovaj plan je korak dalje u izmeni politike zaštite životne sredine iz vremena Baraka Obame, koju je Tramp započeo povlačenjem SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma potpisanog za vreme Obame.

Agencija za zaštitu životne sredine je Obaminu politiku ograničavanja emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte nazvala “opterećujućom i previše rigidnom”.

Bela kuća je saopštila da će novim planom biti smanjene birokratske procedure i troškovi za proizvođače uglja, čime će “američki izvori energije biti priuštivi i konkurentni na svetskom tržištu”.

Ali grupe za zaštitu životne sredine su kritikovale Trampovu politiku jer tvrde da će ublažavnjem regulative proizvođači uglja pospešiti emisiju štetnih gasova i doprineti globalnom zagrevanju.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi kaže da “prezir Trampove administracije prema čistom vazduhu i čistoj vodi nema granice I da su nova pravila usmerena protiv zdravlja i bezbednosti ljudi u narednim decenijama, kao i da će ubrzati razvoj klimatske krize”.

XS
SM
MD
LG