Linkovi

Austrijanci najavili arbitražu zbog Zakona o konverziji kredita


Addiko banka (rtcg.me)
Addiko banka (rtcg.me)

Austrijska Addiko banka, bivša Hypo Alpe Adria banka, najavila je da će zatražiti međunarodnu arbirtažu ukoliko Crna Gora ne povuče Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure koji je parlament jednoglasno usvojio 5. septembra.

„Izmjene i dopune postojećeg Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure bi primorale Addiko banku da retroaktivno konvertuje kredite u švajcarskim francima, iako su ih klijenti u prošlosti dobrovoljno zatvorili ili već konvertovali u eure, ili su bili zatvoreni u procesu prinudne naplate“, piše u saopštenju koje je ta banka uputila predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

U toj banci kažu da amandmani koje je usvojio parlament predstavljaju ozbiljnu povredu vlasničkih prava Addiko banka i kršenje obaveza koje je Crna Gora preuzela u skladu sa Sporazumom o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Austrije i Crne Gore.

„Ukoliko amandmani stupe na snagu u formi zakona, Addiko banka će, uz podršku vlasnika Evropske banke za obnovu i razvoj i Advent International, biti primorana da upotrijebi sva pravna sredstva, uključujući proces međunarodne arbirtaže i zatražiti punu odštetu“, navodi se u saopštenju te banke.

Addiko banka, kako su najavili, takođe planira da uloži žalbu na osnovni Zakon o konverziji kredita u CHF usvojen 2015, koji je, po njima, već izazvao štetu crnogorskom ogranku Addiko Bank AG više od 10 miliona eura.

Oni su podsjetili da je klijent njihov „najviši prioritet“, ali i da im je, kao i svakom stranom investitoru, pravna sigurnost jedan od ključnih preduslova za buduće investicije.

„Zbog toga tražimo od Vlade Crne Gore da se suzdrži od usvajanja najnovijih amandmana i nametanja retroaktivnih i oravno upitnih zakonskih odredbi, koje bi štetile investicionoj klimi u Crnoj Gori“, rekao je u pismu predsjednik uprave Addiko Bank, Ulrih Kising.

U toj banci su najavili da će njen crnogorski ogranak, Addiko Bank AD Podgorica, zatražiti od Ustavnog suda Crne Gore mišljenje o amandmanima koje je usvojio parlament.

Početkom ovog mjeseca, poslanici u crnogorskom parlamentu jednoglasno su usvojili novi, dopunjeni Zakon o konverziji kredita u francima, omogućavajući korisnicima „švajcarskih“ kredita Addiko banke otplatu svojih kredita u eurima uz kamatu od 8,2 posto, bez obaveza plaćanja zatezne kamate.

XS
SM
MD
LG