Linkovi

Umro šef bivšeg Jugoslovenskog servisa VOA


Chief of Yugoslav Service VOA, Veljko Rasevic

Dugogodišnji novinar Glasa Amerike i šef nekadašnjeg Jugoslovenskog servisa, Veljko Rašević, umro u 92. godini

Dugogodišnji šef bivšeg Jugoslovenskog servisa Glasa Amerike, Veljko Rašević, preminuo je 4. februara u Vašingtonu, u 92. godini.

Jugoslovenski servis emitovao je radio program na, kako se tada zvao, srpskohrvatskom jeziku, a imao je i malo odeljenje koje je pripremalo program na slovenačkom jeziku.

Veljko Rašević je vodio servis tokom teškog perioda devedesetih godina prošlog veka, kada se bivša Jugoslavija raspala i kada su na toj teritoriji vođeni ratovi.

Posle raspada Jugoslavije Glas Amerike je odlučio da osnuje posebne servise za srpski, hrvatski, bosanski i slovenački jezik. Nekoliko godina kasnije osnovan je i Makedonski servis, dok je Hrvatski servis zatvoren 2011.

Veljko Rašević je rođen u Sarajevu 1921. godine, a kasnije se preselio u Beograd. Kao student pripadao je omladinskom krilu Demokratske stranke. Po okupaciji bio je aktivan u rojalističkom pokretu otpora koji je vodio Draža Mihajlović. Pošto je neko vreme proveo u okupatorskom zatvoru pridružio se gerilcima.

Posle Drugog svetskog rata iselio se iz komunističke Jugoslavije i dospeo u Sjedinjene Države gde je postao saradnik antikomunističkog mesečnika „Naša reč“, koji je izdavala srpska imigrantska organizacija „Zadruga“.

U Vašingtonu, Rašević je diplomirao iz političkih nauka na Univerzitetu Džordžtaun i zaposlio se u Glasu Amerike, gde je nekoliko decenija radio u Srpskom servisu, pre nego što je unapređen u zamenika šefa Evropskog odeljenja.

Veljko Rašević je bio aktivan u srpskoj zajednici u Vašingtonu i u pravoslavnoj Crkvi svetog Luke. Za sobom je ostavio suprugu, tri sina i šest unuka.

Komentari (2)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG