Linkovi

Oklahoma: Oporavak nakon tornada

  • Glas Amerike

U Oklahomi je u toku akcija pružanja pomoći građanima posle katastrofalnog prekjučerašnjeg tornada.

Smrtonosni tornado obrušio se na površinu dugačku 30 kilometara i široku više od 3, u centralnom delu Oklahome, ostavljajući iza sebe smrt i pustoš.

Gradić Mor u blizini Oklahoma sitija, najteže je pogođen smrtonosnim tornadom, koji je sravnio kuće i uništio živote. Guvernerka Oklahome, Meri Felin, obećala je u utorak da će se ta savezna država uskoro oporaviti.

“U sred tragedije i gubitka života, takođe smo videli i fleksibilnost, hrabrost i snagu naših ljudi. Proći ćemo kroz ovo, izgradićemo ponovo i povratićemo našu snagu”.

Veliki broj ljudi ostao je bez krova na glavom, a među njima je i stanovnik Mura, Kris Palmer.

“Trebaće vremena da se ponovo sagradi, pogledajte ove porodice. U filmovima gledate ovakve stvari, ali kad zaista stojite na licu mesta…”

Zvaničnik Federalne agencije za elementarne nepogode, Kreg Fjugejt, kaže će ta agencija da obezbedi privremeni smeštaj za sve koji su ostali bez domova i poziva preživele da prijave da su živi i zdravi.

“Jedan od najvećih problema u ovakvoj situaciji kada je šteta ogromna, jeste kako tačno doći do broja nestalih. Zato vas molim, ako ste živeli na ovom području i pogođeni ste tornadom, javite ljudima da ste OK da bismo znali da ne tražimo ljude koje ne moramo da tražimo.”

Lokalni zvaničnici su zamolili građane i volontere da ne prilaze glavnim putevima kroz područje direktno pogođeno tornadom, kako bi omogućili brži rad spasilačkih ekipa. Sistem za upozorenje pružio je adekvatno vreme za pripremu pred oluju, saopštili su nadležni. Suzan Pirs, upravnica državnih škola u gradu Muru, rekla je da su mnogi životi spaseni, jer su se u svim školama pridržavali bezbednosnih procedura u slučaju tornada.

“Naši zvaničnici, osoblje, nastavnici i učenici su odmah primenili plan u slučaju krize. Pratili smo vremenske prilike tokom celog dana i kada je došlo vreme da odemo u sklonište, to smo i uradili”.

Američki predsednik Barak Obama obećao je federalnu pomoć i najavio obilazak područja koje je pogodio tornado. U međuvremenu, Oklahoma i obližnje države spremaju se za nova tornada i teške oluje sa grmljavinom u narednim danima.
XS
SM
MD
LG