Linkovi

Utisci: Zalasci sunca na Ušću i ruševine od bombardovanja 1999...


Za Loru Hart prvi utisak je bio izuzetan. Ona kaže: “Stigli smo u Beograd posle podne tako da nismo imali priliku da vidimo grad dok sunce nije počelo da zalazi. Šetali smo gradom i zalazak sunca na ušću Save u Dunav sa beogradske tvrđave ostavio me je bez daha. Taj deo grada je pun divnih konstrasta između urbanog i ruralnog, sa drvećem sa jedne strane i gradom sa druge. Boje su bile predivne, a vreme ugodno i toplo. To je bilo apsolutno savršeno veće i ja sam tako zadovoljna što su moji prvi utisci o Beogradu ovako divni.”

U najdužem sećanju će joj ostati “pogled na zgrade koje još nisu obnovljene posle bombardovanja 1999. Bila sam suviše mlada da stvarno shvatim šta se dogadjalo na Balkanu 1990ih.

Kosovo nikada za mene nije bilo više od jednog imena. Te zgrade učinile su dogadjaje iz 1990-ih stvarnim. Nikada neću da zaboravim pogled na njih. Podsećaće me na veliki put koji ceo Balkan još mora da prevali.”

Dejmon Endruz (Damon Andrews) je takodje bio impesioniran istom scenom i kaže da ce se sećati bombardovanih zgrada celog života: “Jednostavno šokantno!”

I Loren Smit je bila zapanjena: “Bio je to takav šok, videti ostatke tih zgrada u sred velikog modernog grada i sveta koji prolazi kao da ih ne primećuje.”

Lora nije očekivala da je Beograd “tako zapadni grad kao što jeste”: “Proveli smo toliko vremena pričajući o tome kako je Balkan mešavina Istoka i Zapada. Sigurno jeste, ali zapadni uticaj je toliko očigledniji u Beogradu".

Bilo je trenutaka kada sam se osećala kao u drugim evropskim prestonicama koje sam posetila, kaže Lora. Prodavnice i restorani su pripremljeni za letnje dane kada se večera kasno i druži na ulici. Može se primetiti uticaj Istoka, posebno oko tvrdjave i Kalemegdana, ali Beograd drži svoje mesto u krugu značajnih evropskih gradova.

XS
SM
MD
LG