Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/google_maps.jpg">'Google' korisnicima nudi satelitske snimke lokacija u Sjedinjenim Državama - 2005-04-05


Lider u svijetu internet pretraživaèa "Google", od ponedjeljka je otvorio još jednu interesantnu moguænost pretraživanja, koja korisnicima omoguæava satelitske snimke privatnih i javnih objekata. To æe svavako pokrenuti živu debatu o povredi privatnosti, ali æe istovremeno pojaèati borbu za primat na tržištu internet pretraživaèa.

Satelitska tehnologija koju Google pruža na sajtu http://maps.google.com dio je paketa koji je kompanija kupila zajedno sa firmom za izradu digitalnih mapa Keyhole Corp. prije 6 mjeseci. Cijena za koju je Google preuzeo upravu nad Kezhole Corpom nije javno saopštena.

Google sada usluge koje je Keyhole naplaæivao po 29 dolara i 95 centi, nudi besplatno.

tehnologija koju je koristio Kezhole pruža solidne snimke lokacija na taèno zadatoj adresi i koliko god æe impresionirati radoznale korisnike Googla, toliko æe nervirati one koji žele da zaštite svoju privatnost. Posebno, ako se zna da je Keyhole, prije prodaje kompanije - bio blisko povezan sa vladom.

Osnovan 2001, Keyhole je 2003 dobio novac od In-Q-Tela, firm koju podržava CIA. DO prodaje, Keyhole je imao oko 10.000 korisnika, meðu kojima su bile i državne institucioje.

Snimci su, premna rijeèima generalnog menadžera Keyhola stari 6 do 12 mjeseci i biæe dostupni samo u Sjevernoj Americi.

XS
SM
MD
LG