Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_bush_medal_winner_eng_150_4apr05.jpg">Prvi od zaslužnih uèesnika rata u Iraku posthumno odlikovan Medaljom èasti - 2005-04-05


Predsjednik Sjedinjenih Država Džordž Buš posthumno je odlikovao narednika Pola Reja Smita Medaljom èasti, najveæim nacionalnim odlikovanjem za iskazanu hrabrost na iraèkom ratištu.

Smit je prvi vojnik odlikovan za zasluge u vrijeme rata u Iraku. On se žrtvovao kako bi spasio svoje saborce.

"Smatramo da smo blagosloveni èinjenicom da imamo vojnike poput narednika Smita, koji su uvijek spremni da žrtvuju svoje živote zarad ideala slobode i zaštite amerièkog naroda”, rekao je predsjednik Buš, nakon što je porodici poginulog vojnika uruèio Medalju èasti.

Predsjednik je podsjetio kako je narednik Smit uzvratio na iznenadni napad iraèke nacionalne garde na amerièke vojnike u okolini bagdadskog aerodroma, 4. aprila 2003, ubrzo nakon pada iraèke prijestonice. “Narednik Smit je spasio više od 100 amerièkih vojika”, rekao je amerièki predsjednik na ceremoniji kojoj je prisustvovalo još nekoliko ranijih dobitnika Medalje èasti.

Rijeè je o vrlo izuzetno zaslužnim osobama, jer je nakon Vijestnamskog rata odlikovano svega troje ljudi. Više od polovine odlikovanih poslije Drugog svjetskog rata, odlikovano je posthumno.

XS
SM
MD
LG