Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/tv-rice-23mar05-150.jpg">Sjedinjene Država prihvataju realnost situacije u Kirgistanu - 2005-03-26


Amerièki funkcioneri kažu da se ne radi o priznavanju, ali da Sjedinjene Države - kako je reèeno - ”prihvataju realnost na terenu“ - i da æe saradjivati sa novim rukovodstvom. Na brifingu u Stejt departmentu predstavnik Adam Ereli rekao je da æe amerièke diplomate stupiti u kontakt sa vršiocem dužnosti šefa države Kurmanbekom Bakijevom i drugima u privremenoj vladi. Kirgiski parlament je u petak imenovao tog bivšeg premijera i vodju opozicije za privremenog predsednika, samo dan pošto su demonstranti zauzeli sedište vlade, a dosadašnji predsednik Askar Akajev napustio zemlju. Upitan da li Sjedinjene Države odobravaju iznudjeni odlazak Akajeva, predstavnik Stejt departmenta je rekao da Vašington želi da saradjuje sa kirgiskim institucijama u postojeæoj situaciji:

”To se dogodilo i to je èinjenica. Predsednik nije u zemlji. Moramo da se suoèimo sa realnošæu, da prihvatimo postojeæu situaciju kako bi se oèuvao red, da usmeravamo dogadjaje u miroljubivom smeru, da saradjujemo sa institucijama i da dovedemo do rezultata koji su stabilni, prihvaæeni kao legitimni i u skladu sa medjunarodnim standardima,“ rekao je Ereli.

On je dodao da ne zna za bilo kakve amerièke kontakte sa Akajevom, koji je navodno izjavio kirgiskoj novinskoj agenciji da je žrtva državnog udara. Predstavnik Adam Ereli rekao je da je državni sekretar Kondoliza Rajs pozvala juèe telefonom ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i da su se njih dvoje složili da medjunarodna zajednica treba da pomogne narodu Kirgizije da prebrodi krizu. Predstavnica predsednika Buša, koji je na svom ranèu u Krofordu, u Teksasu, istakla je potrebu da privremene vlasti u Biškeku što pre obnove red i spreèe dalje nasilje. Ona je dodala da Sjedinjene Države snažno podržavaju kriznu diplomatiju koju u Kirgistanu sprovodi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Kirgiska privremena vlada obeæala je da æe predsednièki izbori biti održani u roku od tri meseca, a parlamentarni tri meseca kasnije.

XS
SM
MD
LG