Linkovi

Iračka privremena skupština


275 muškaraca i žena, koji su prvi demokratski izabrani poslanici iračke privremene skupštine, sastali su se u Bagdadu. Njih je izabralo preko osam miliona iračkih birača, koji su izašli na birališta 30. januara. Predsednik privremene iračke vlade, Gazi al Javer, rekao je “da su ti izbori dokazali da je irački narod hrabar i veoma odgovoran. Drugi narodi i zemlje nas zbog toga poštuju. ”

Poslanici nove iračke privremene skupštine sastali su se na godišnjicu napada na Halabdžu. Režim Sadama Huseina je 1988. godine napao hemijskim oružjem taj kurdski grad u Iraku i pobio više od 5 hiljada ljudi. Kurdski delegat, Fuad Masum, rekao je “da je ovo veliki dan u istoriji Iraka da se okupe izabrani poslanici. Ovaj dan se podudara sa bolnim sećanjem, koje ima mnogostruka značenja,” rekao je Masum. Medjutim, ovom pirlikom, rekao je on, Iračani “slave otvaranje parlamenta posle pada Sadama Huseina.”

Prvo zasedanje privremene skupštine otvoreno je čitanjem Korana, a zatim polaganjem zakletve novih poslanika u prisustvu predsedavajućeg iračkog vrhovnog suda, Medhata al-Mahmuda.

Predsednik Džordž Buš pozdravio je poèetak rada privremene skupštine u Iraku.

“Želim da èestitam iraèkom narodu i novim poslanicima. Mi smo oduvek tvrdili da je reè o procesu...i ovo je momenat pun nade...,” rekao je predsednik Buš.

Iračka privremena skupština bi trebalo da do 15. avgusta izradi nacrt novog ustava. Iračani će se vratiti na birališta 15. oktobra da bi usvojili ili odbacili taj dokument, a zatim će glasati za stalnu vladu u decembru. “Interesantno je pratiti proces kako ljudi pregovaraju...iznose svoja gledišta o pitanjima koja će biti važna za budućnost Iraka.” rekao je predsednik Buš. “To je sveobuhvatan proces i obavlja se na transparentan naèin.”

XS
SM
MD
LG