Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/art_today_worker_01aug03_150.jpg">Seksualno uznemiravanje na poslu  - 2005-03-11


Izvršni direktor Boinga Hari Stonsajfer bio je prinuðen da podnese ostavku ove nedjelje nakon što je otkriveno da je bio u vezi sa koleginicom.

Ljubavne afere na poslu, kako pokazuje najnovija anketa mreže EJ-BI-SI njuza, uopšte nijesu rijetkost. Prema tom istraživanju, 4 od deset Amerikanaca koji su priznali da su prevarili ženu, su to uèinili sa nekim sa posla. Pravila o tome šta je dozvoljeno, a šta ne, razlikuju se od kompanije do kompanije.

Sluèaj Harija Stonsajfera veoma je rijedak. Izvršni direktor otpušten nakon što je otkriveno da je bio u ljubavnoj vezi sa koleginicom, uz njen pristanak.

Veæina kompanija, koje imaju oštra pravila kada je u pitanju seksualno uznemiravanje na poslu, preæutno dozvoljavaju veze, zapoèete uz pristanak obje strane.

Fil Lokvud i Sara Voling bili su kolege u tehnološkoj firmi u Denveru. Sada su u braku. Mladi, slobodni ljudi rade više nego ikad. Zbog toga su veze na poslu neminovne.

Radno mjesto pretrpjelo je znaèajne promjene u posljednjih 60 godina. Više žena sada se nalazi na visokim položajima i svi rade više sati dnevno. Samo u posljednje dvije ili tri godine, 25 odsto kompanija uvelo je pravila koja se tièu ljubavnih veza meðu kolegama. Veze izmeðu šefova i podreðenih strogo su zabranjene, zbog razlièitih konflikata, koje bi takva situacija mogla izazvati.

U kompaniji Ziroks postoji pravilo, prema kome, kolege, koje su u vezi, ne mogu biti u hijerarhijskom odnosu - ukoliko se nalaze u odnosu šef- podreðeni, moraju zahtijevati promjenu radnih mjesta.

Pojedine kompanije uopšte se ne snalaze sa vezama na poslu i èesto ne znaju šta da rade u tom sluèaju.

Hari Stonsajfer nije otpušten zato što je imao aferu van braka, veæ zbog toga što je kompaniju mogao dovesti u neprijatnu situaciju. Prema nekim navodima, Stonsajfer je ljubavnici slao slikovite i-mejlove, koji su mogli procureti u javnost. Bivši direktor Boinga je kasnije u pisanom intervjuu kazao:

«Mi smo.. u stvari ja sam ovdje uveo visoke standarde i prekršio ih.»

I dok kompanije rade na uvoðenju razlièitih pravila, jedna od glavnih briga je to što se veze èesto raskidaju i mogu postati veoma neprijatne. I to može lako dovesti do pokretanja tužbi za seksualno uznemiravanje pred sudom.

XS
SM
MD
LG