Linkovi

14. marta 1964. Džek Rubi proglašen krivim za ubistvo Lija Harvija Osvalda - 2005-03-10


14. marta 1964. porota u Dalasu u Teksasu proglasila je Džeka Rubija krivim za ubistvo Lija Harvija Osvalda, jedinog osumnjièenog za ubistvo predsednika Džona Kenedija i preporuèila sudiji da mu odredi smrtnu kaznu. Rubi je upucao Osvalda u podrumu opštinske zgrade u Dalasu, 24. novembra 1963. godine, u trenutku kada je Osvald prebacivan na sigurnije mesto. Veliki broj amerièkih radio i televizijskih stanica uživo je preneo trenutak kada je Osvald upucan, a evo kako je to izgledalo, odnosno zvuèalo u interpretaciji novinara Ajka Papasa:

”Osvald se nagnuo, kao da je došlo do nekog komešanja, a samo trenutak ranije, potpuno nepromišljeno, ja sam bukvalno iskoèio pred njega nameravajuæi da ga pitam poslednje pitanje, šta se desilo i da li ima nešto da kaže u svoju odbranu. Bukvalno u deliæu sekunde èulo se ispaljivanje metka...“

Džek Rubi insistirao je na tome da je njegov motiv za Osvaldovo ubistvo bes zbog ubistva amerièkog predsednika, ali njegovi advokati pokušali su da dokažu da je u trenutku tog dogaðanja bio neuraèunljiv, pa tako i osloboðen odgovornosti za svoje postupke. Godine 1966. apelacioni sud poništio je presudu protiv Rubija i naredio ponovno sudjenje. Meðutim, 3. januara 1967. Džek Rubi umro je od raka u zatvoru gde je èekao ponovno suðenje, što je samo dodatno podstaklo teorije zavere po kojima je Rubi na neki naèin bio povezan sa ubicama predsednika i Osvalda i da je on odabran za zadatak jer se znalo da æe umreti i svoju tajnu odneti u grob.

XS
SM
MD
LG