Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/picasa.jpg"> Picasa - novi Guglov softver za obradu fotografija - 2005-03-07


Da li možda veæ imate digitalni fotoaparat pomoæu koga ste zagušili svoj hard disk? Dobro, možda još nemate, ali su vam možda prijatelji poslali gomilu fotografija sa puta oko sveta?

Ili ste možda skinuli sa interneta silne fotke svojih ljubimaca, za koje sada više ne znate gde su i pod kojim imenom. Ništa ne brinite. Internet pretraživaè Gugl, toliko popularan da je po njemu napravljen glagol - guglovati nešto znaèi pronaæi na internetu uz pomoæ Gugla.

Dakle, Gugl sada nudi jedan mali, zgodan, i što je najvažnije besplatan program, za sredjivanje i obradu digitalnih fotografija.

Èim ga skinete i instalirate u svoj kompjuter, ovaj softver, nazvan Pikasa, pretraži vaš hard drajv , pronadje sve fotografije koje imate i lepo vam prikaže gde su.

Kada ih sve imate na okupu lako možete da ih ispregledate, obrišete nepotrebne ili duplikate, a ostale sredite, popravite ako treba i nadenete im imena. Na vašu komandu, Pikasa menja velièinu fotografija i prilagodjava ih za slanje preko interneta.

Za one koji imaju kameru, Pikasa može da otkrije skrivene podatke, kao što su parametri sa kojima je fotografija snimljena - otvor blende, brzina eksponaže, položaj zum-objektiva.

Jednom reèju, ovo je program kao poruèen da svoje snimke najzad izvuèete iz virtuelne kutije za cipele i date im tretman koji zaslužuju.

XS
SM
MD
LG