Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/mesic-shefer-NATO.jpg"> EU i NATO zatražili od Mesiæa da Hrvatska uhapsi i izruèi Hapkom tribunalu generala Gotovinu - 2005-03-01


NATO se pridružio drugim evropskim zemljama u pozivu Hrvatskoj da uhapsi i izruèi odbeglog generala Ante Gotovinu Haškom tribunalu. Poziv je prenet hrvatskom predsedniku Stipe Mesiæu tokom njegove posete sedištu NATOa u Briselu.

Generalni sekretar NATOa Jap de Hop Shefer odao je priznanje Hrvatskoj zbog predaje veæ nekoliko bivših pripadnika hrvatskih snaga bezbednosti Haškom tribunalu, ali je rekao da taj posao treba da se uradi do kraja:

”Poslednji potez takodje treba da se obavi. A vi znate da je taj poslednji posao, odnosno poslednja osoba, general Gotovina. On mora da bude uhapšen i predat Hagu kako bi se suoèio sa pravdom.“

Hrvatska je više puta izjavila da èini sve što može da pronadje odbeglog generala i iznela je gledište da on možda nije u Hrvatskoj. Stipe Mesiæ ponovio je to gledište:

”Ako je Gotovina u Hrvatskoj, on æe se smatrati beguncem od zakona i hrvatskih institucija. Ako je u njoj biæe uhapšen. S druge strane, ako Gotovina nije u Hrvatskoj, želeli bismo da zamolimo druge institucije i druge zemlje da nam pomognu,“ rekao je Mesiæ.

On nije rekao na koje zemlje je mislio. Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte kaže da se Gotovina verovatno krije u Hrvatskoj i da mu neki ljudi u vladi možda pružaju zaštitu.

Gotovina je nestao jula 2001. godine, odmah pošto je optužen za ubistva srpskih civila, tokom ofanzive na srpske pobunjenike, 1995. godine. Medjutim, u Hrvatskoj ga mnogi smatraju herojem rata za nezavisnost. Evropska unija je zapretila da æe odložiti poèetak razgovora sa Hrvatskom o pridruživanju Uniji, predvidjen za 17. mart, ako general Gotovina ne bude predat Haškom tribunalu.

Hrvatska vlada je nedavno uputila javni apel za njegovo hapšenje, što je stepen više od ranijih poziva optuženiku da se preda.Gotovina je u januaru, preko svog advokata, ponudio da se preda pod uslovom da mu se sudi pred hrvatskim sudom. Predsednik Mesiæ, koji je ove godine ponovo izabran na taj položaj velikom veæinom glasova, obeæao je da æe nastojati da Hrvatska postane èlanica NATOa i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG