Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_lebanon_demo_eng_150_28feb05.jpg"> Libanska, prosirijska vlada premijera Omara Karamija podnela ostavku - 2005-02-28


Premijer Karami je prilikom podnošenja ostavke rekao da ne želi da njegova vlada ne bude prepreka za istragu ubistva Rafika Haririja. Ubijeni miljarder Hariri, koji za sobom imao pet premijerskih mandata, ubijen je 14. februara u eksploziji bombe u i libanskoj prestonici.

Ostavku na položaj premijera podneo je prošlog oktobra upravo zbog spora oko uticaja Sirije na libansku politiku. Mnoge libanske opozicione stranke krive Damask za ubistvo Haririja. Taj je dogaðaj podstakao masovne proteste na kojima je zahtevana ostavka Karamijeve vlade, povlaèenje 14,000 sirijskih vojnika iz Libana, i ukidanje politièkog uticaja Sirije u zemlji. Oko 60,000 demonstranata okupilo se juèe u centru Berjuta dok je parlament na predlog opozicije razmatrao glasanje o poverenju vladi. Libanski parlament je pod kontrolom pro-sirijskih zakonodavaca i verovatno da bi odbacio glasanje o poverenju, meðutim Karami je iznenada saopštio da podnosi ostavku zajedno sa ostalim èlanovima njegove administracije. Vest koja se brzo proširila prestonicom doèekana je vatrometom, oglašavanjem automobilskih truba i oduševljenim klicanjem demonstranata.

Desetine hiljada ljudi mahale su crveno-belom libanskom zastavom. Mnogi su skandirajuæi zahtevali ostavku pro-sirijskog predsednika Emila Lahuda, kao i sirijskog predsednika Bašar-al Asada.

Opozicioni politièar Valid Džumblat je u reagovanju na premijerovu ostavku izjavio da je libanski narod pobedio. On je pozvao na formiranje neutralne vlade koja bi nadzirala izbore u maju. Amerièki izaslanik za Bliski Istok, Dejvid Seterfild je na kraju juèerašnjeg sastanka sa libanskim ministrom inostranih poslova Mahmudom Hamudom, ponovo zahtevao od Sirije da povuèe vojnike pre održavanja novih izbora.

Seterfild je u Bejrutu pred novinarima takoðe rekao da izbori moraju da budu slobodni i pošteni. Sirija se nalazi pod sve veæim meðunarodnim pritiskom da povuèe trupe iz Libana i okonèa politièku dominaciju nad tim svojim susedom.

XS
SM
MD
LG