Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/SCG.jpg"> Crna Gora zvanièno predložila beogradu zajednicu nezavisnih i meðunarodno priznatih država - 2005-02-22


Crnogorski predsjednik Filip Vujanoviæ i premijer Milo Ðukanoviæ dostavili su danas tekst Sporazuma o transformaciji državne zajednice u Zajednicu nezavisnih i meðunarodno priznatih država Srbije i Crne Gore najvišim zvaniènicima državne zajednice i Srbije.

U pismu Svetozaru Maroviæu, Borisu Tadiæu i Vojislavu Koštunicu, crnogorski zvaniènici istièu da nude novi model odnosa dvije države kojim bi se prevazišli dosadašnji nedostaci, a izmeðu Crne Gore i Srbije obezbijedili stabilni i trajno kvalitetni odnosi.

"Sadašnja državna zajednica je nefunkcionalna sa institucijama koje su sporo konstituisane, neefikasno djelovale i ostvarivale uèinke koje su manje vrijedni od onih koje bi ostvarivale dvije nezavisne i meðunarodno priznate države", navode Vujanoviæ i Ðukanoviæ. Oni istièu da su na nefunkcionalnost državne zajednice èesto, uporno i argumentovano upozoravani iz meðunarodne zajednice.

Prema ocjeni Vujanoviæa i Ðukanoviæa, izvjesno je da bi dalje funkcionisanje državne zajednice samo uveæalo nedostatke i znaèajno usporilo pridruženje Crne Gore i Srbije Evropskoj uniji i bezbjednosnim integracijama.

XS
SM
MD
LG