Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/rotundus_1.jpg"> Loptasti robot za patrolu oko osetljivih objekata - 2005-02-14


Jedan novi robot, konstruisan u Švedskoj sa namerom da bude primenjen u svemirskim istraživanjima, mogao bi uskoro da dobije posao kao stražar u okolini važnih objekata.

Ovaj neobièan uredjaj adekvatno je nazvan Rotundus jer lièi na loptu. Zahvaljujuæi tom obliku, može da se kreæe po raznim terenima, da savladjuje manje i obilazi veæe prepreke, a što je najvažnije, lako se iskobelja ako se zaglavi u nekom æošku.

Rotundus se kreæe uz pomoæ klatna, okaèenog o jednu osovinu u unutrašnjosti. U zavisnosti od toga na koju stranu se klatno nagne, robot se kotrlja pravo, skreæe ili se kotrlja unazad. Njegovi konstruktori kažu da je Rotundus znatno pokretljiviji od robota sa toèkovima i da može da se kreæe i preko blatnjavog terena, pa i preko snega.

Patrolna verzija ovog robota kretaæe se uz pomoæ satelitskog sistema za globalnu navigaciju, a kamere ugradjene u oslonce osovine, koji stoje u mestu u odnosu na loptu, prenosiæe sliku okoline u kontrolni centar. Konstruktori nameravaju da ga opreme i minijaturnim radarom, kako bi mogao da uoèava i savladjuje prepreke, i senzorima pokreta kojima bi registrovao neželjene posetioce.

To bi bilo dovoljno da pošalje signal kontrolorima da preuzmu odgovarajuæe mere. Rotundus je razvijen u Angstremovom centru za svemirsku tehnologiju, u sastavu univerziteta u Upsali.

XS
SM
MD
LG