Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/gov_iranian_parade_missile_shahab_3_150.jpg">Evropa nema nameru da uèini bilo kakav ustupak Iranu - 2005-02-04


U razgovoru sa amerièkim novinarima u Parizu, ministar odbrane Mišel Aliot-Mari je rekla da razgovori sa Teheranom u vezi prekida nuklearnog programa ometa nedostatak poverenja izmeðu dve strane.

Po reèima francuske ministarke, Evropa nema nameru da uèini bilo kakav ustupak sve dok iranska vlada ne prihvati zahtevanu kontrolu iranskih nuklearnih pogona. Teheran, pak, ne želi da se odrekne programa obogaæivanja uranijuma jer nije uveren da æe zauzvrat dobiti nešto konkretno. Francuska, Nemaèka i Britanija potpisale su sporazum sa Iranom prošlog novembra prema kojem Teheran pristaje da suspenduje nuklearni program za vreme trajanja razgovora. Sporazum je pomogao pokretanje širih razgovora o buduæoj bezbednosnoj i trgovinskoj saradnji Evropske Unije i Irana.

Meðutim, iranska vlada tek treba da pristane da potpuno prekine program obogaæivanja uranijuma, za koji postoji bojazan da bi mogao da se upotrebi za proizvodnju nuklearnog oružja. U nedavnom intervjuu britanskom listu “Fajnenšol tajms”, glavni iranski pregovaraè je kritikovao evropske zemlje da nisu pružile obeæane podsticaje kao uslov za okonèanje spornog iranskog nuklearnog programa. Teheran tvrdi da je namena postojeæeg nuklearnog programa iskljuèivo mirnodopska. U meðuvremenu predstavnik iranske vlade odbacio je optužbu amerièkog predsednika, izreèenu u njegovom govoru o stanju Unije, da Teheran sponozoriše terorizam u svetu.

XS
SM
MD
LG