Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/afghanistan_map_150_eng_8jul04.jpg">Amerièke oružane snage oslobodile 81 zarobljenog Avganistanca  - 2005-01-16


Zarobljenici, koji su u zatvoru proveli duži period, dovezeni su autobusima do zgrade avganistanskog Vrhovnog suda, gde im je reèeno da mogu da se vrate svojim kuæama. Osloboðeni Avganci su proveli više meseci zajedno sa stotinama zarobljenika u zatvoru u amerièkoj Vazduhoplovnoj bazi “Bagram” u blizini Kabula.

Pre ovog sluèaja, amerièke snage su oslobaðale manje grupe zatvorenika koji su obièno prebacivani u lokalne policijske stanice. Meðutim, ovog puta, samo nekoliko dana pred muslimanski praznik Eid al-Adha, osloboðena je najveæa grupa zatvorenika dosada. Muhamed Jusuf Idid, Avganac srednjih godina, bio je optužen da je ratovao na strani talibanskih pobunjenika i njihovog saveznika Al Kaide. Idid je proveo u zatvoru 10 meseci, iako tvrdi da uopšte nije uèestvovao u talibanskoj pobuni.

On kaže da mu je noga amputirana još mnogo pre 2001, kada je talibanski režim svrgnut i kada je poèela ogranizovana pobuna protiv amerièkih i avganistanskih snaga. Bivši zatvorenik takoðe istièe da, s obzirom da je bogalj, uopšte nije mogao da uèestvuje u ratu. Amerièke snage u Avganistanu su, da podsetimo, još prošle godine kritikovane zbog zlostavljanja zarobljenika, posle èega je pokrenuta istraga celokupnog zatvorskog sistema pod kontrolom amerièke vojske. Jusuf kaže da on i ostali zatvorenici ipak nisu bili zlostavljani:

On kaže da se sa njima dobro postupalo, da su dobijali odgovarajuæi hranu, da im je bilo dozvoljeno da se mole i da su mogli redovno da se tuširaju. Amerièki vojni predstavnici još nisu komentarisali oslobaðanje ove grupe zarobljenika.

XS
SM
MD
LG