Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/medicine_alb1.jpeg">Amerièka vlada traži od Amerikanaca da jedu manje i vežbaju više - da bi suzbili sve veæu epidemiju gojaznosti - 2005-01-14


Vlada je izdala preporuke u vezi sa ishranom, u kojima se naglašava odgovarajuæa ishrana, poveæana fizièka aktivnost i lièna inicijativa u održavanju zdrave telesne težine.

Amerièkim zakonom se zahteva od vlade da svakih pet godina menja svoje preporuke u vezi sa ishranom, u skladu sa najnovijim nauènim istraživanjima. Sekretar za poljoprivredu En Veneman, èija je agencija odgovorna za promovisanje zdrave ishrane, kaže da je ovogodišnja izmena pokušaj da se promeni situacija u kojoj su dve treæine Amerikanaca gozajne.

”Nove smernice za ishranu su deo sadašnjih nastojanja da se pomogne Amerikancima da usvoje zdravije životne navike i pozabave se epidemijom gojaznosti koja pogadja tako veliki broj ljudi, posebno dece. Federalna vlada je rešena da pomogne u borbi protiv te epidemije.“

Sekretar za poljoprivredu En Veneman priznaje da se preporuke u pogledu ishrane godinama nisu menjale. Njima se još uvek preporuèuje hrana bogata povræem, voæem i nepreradjenim žitaricama i ogranièavanje masne hrane i soli. Ove godine, veæi akcenat je stavljen na balansiranje akumulacije i trošenja energije i apeluje na ljude da smanje broj kalorija koje konzumiraju i vežbaju više. Smernicama se apeluje na gradjane da vežbaju najmanje 30 minuta dnevno, a deca dvostruko više. En Veneman priznaje da pokušaji vlade da promoviše zdravu dijetu u prošlosti nisu biliuspešni, mada dodaje da javnost shvata važnost kontrole telesne težine što pokazuje i moæ industrije dijetalne hrane, koja vredi više milijardi dolara. ”Sve ove dijete su postale široko popularne i bestseleri. Jasno je da ljudi žele informacije. Da li smo bili uspešni u prošlosti? Svakako da smo imali dijetetske smernice, ali i dalje vidomo da se gojaznost u našoj zemlji poveæava.”

Amerièki Sekretar za zdravstvo Tomi Tomson kaže da suviše veliki broj Amerikanaca želi da oslabi bez muke i kritikuje one koji žele èudotvornu pilulu za dijetu.

”Neæe biti pilule. Ameriko, suoèi se sa time. Ima sve više informacija, ali se sve ponovo svodi na isto: jedite voæe i povræe, vodite raèuna o broju konzumiranih kalorija i vežbajte. Ne može biti jednostavnije.“

Tomi Tomson kaže da proizvodjaèi hrane u Sjedinjenim Državama odgovaraju na potrebu za zdravijom dijetom, posebno kod dece. Mnogi su smanjili kolièinu šeæera u cerealijama za deèiji doruèak i promovišu nepreradjene žitarice i vitaminsku hranu. Istovremeno, jedna od najveæih amerièkih prehrambenih kompanija, “Kraft”, najavila je da æe ogranièiti reklamiranje užine za decu do 12 godina i ponuditi mališanima zdravije proizode.

XS
SM
MD
LG