Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/voa_usa_lokomat_robot_walking_aid.jpg">Robot kontrolisan putem mobilnog telefona - 2005-01-13


Razvoj mobilnih telefona doživeo je još jedan zaokret. Japanska kompanija za mobilnu telefoniju, Ka-de-de-i, konstruisala je prvog èovekolikog robota koji može da se kontroliše putem mobilnog telefona. Ljubitelji robotike u svetu moraæe da se ipak strpe, jer æe se novi robot za sada prodavati samo u Japanu.

Iako je visok samo 29 santimetara, ovaj èovekoliki robot može da èini sve moguæe pokrete.

Sistem koji je razvila japanska kompanija Ka-de-de-i omoguæava da se jednostavnim pritiskom na brojèanik telefona robot kreæe napred ili nazad, podiže ruke ili igra s leva na desno. U osnovi svega leži popularni bežièni sistem Bluetooth, kojim je opremljena veæina telefona. Komande za komplikovanije pokrete mogu da se skinu sa interneta.

Do sada, telefoni su preko telefonske mreže slali i primali razne signale, ali od sada mobilni telefoni æe moæi da se koriste i za davanje komandi robotima kod kuæe. U buduænosti, korisnik æe sa nekog mesta van kuæe, preko kompjuterske mreže moæi da kontroliše ponašanje robota u kuæi. Za sada, domet kontrole robota je svega oko sto metara. Ipak, konstruktori se nadaju da æe se ovi roboti veoma dopasti tehnološkim sladokuscima, kada se iduæeg meseca budu pojavili u prodaji u Japanu, po ceni od oko dve hiljade dolara.

XS
SM
MD
LG