Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/aptn_mideast_palestinians_protesting_barrier_eng_150_23feb04.jpg">Palestinska predsednièka predizborna kampanja je u punom zamahu - 2005-01-03


Kandidati se obraæaju biraèima direktno govorima, radio i televizijskim politièkim reklamama kao i preko izbornih plakata. Dopisnica Glasa Amerike Sonja Pejs izveštava o raspoloženju palestinskih biraèa u Ramali na Zapadnoj obali.

Centar Ramale preplavljen je sa slikama predsednièkih kandidata polepljenim po zgradama, ulicama i izlozima prodavnica. Slike samoubilaèkih bombaša i ubijenih palestinskih mladiæa i izraelskih vojnika sada su veæinom prekrivene izbornim plakatima. Grad je zahvatila izborna groznica. Upitani, svi prolaznici uzvraæaju da æe izaæi na izbore. Sedam kandidata prijavilo se za položaj nedavno preminulog palestinskog predsednika Jasera Arafata. Niko od njih, kako se ocenjuje, neæe moæi da osvoji ubedljivu veæinu. U ovim izborima uèestvuju kandidati mnogo ujednaèenije popularnosti, mada se Mahmud Abas poznat po nadimku Abu Mazen, smatra favoritom. Njegov najveæi suparnik je lekar po struci i aktivista za ljudska prava Mustafa Barguti.

Mladi student iz Nablusa, po imenu Aisa, kaže da æe glasati za Abu Mazena zbog oèuvanja kontinuiteta:

“Ja sam za Abu Mazena. On æe nastaviti put Jasera Arafata i takoðe uživa meðunarodnu podršku”.

Medjutim Osama, student iz Tulkarema, kaže da æe glasati za suparnièkog kandidata Mustafu Bargutija:

“Mustafa je dobro organizovan, principjelan i iskusan èovek”.

Ovdašnji biraèi potkrepljuju dosadašnje rezultate istraživanja javnog mnjenja -- Palestinci žele politièke reforme i bolji životni standard. No, oni takoðe žele svoju nezavisnu državu, a pre svega, žele okonèanje izraelske okupacije. Medjutim izgleda da su spremni da to ostvare putem pregovora umesto oružanim sredstvima. Ahmed Kasem, nezavisni politikolog smatra da je poboljšanje životnih uslova direktno povezano sa Izraelom.

“Isuviše trpimo zbog svojih nada da izgradimo sopstvenu zemlju i poboljšamo životni standard. Svi problemi sa kojima se svakondevno susreæemo potièu od izraelske okupacije. Odlazak na posao, u školu, bolnicu pun je prepreka koje postavlja izraelska strana. Oni nas spreèavaju da idemo na posao, posetimo porodicu, stignemo do svoje zemlje, ili ma gde drugde.”

Palestinci se uveliko nadaju da æe nova vlada koju æe birati u nedelju dovesti do pozitivnih promena. Mnogi kažu da žele da njihov kandidat pobedi, ali izražavaju spremnost da prihvate izborni ishod bez obzira ko bude pobednik.

XS
SM
MD
LG